GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jas-plan jagade bort ryska attackplan utanför Simrishamn

Under en minröjningsövning i Hanöbukten i förra veckan flög två ryska attackplan med skarpa robotar nära ett belgiskt kommandofartyg. Svenskt stridsflyg beordrades att följa de ryska planen.
Östersjön • Publicerad 26 november 2018 • Uppdaterad 28 november 2018

Enligt SVT låg nio örlogsfartyg från försvarsalliansen Nato för ankar i Karlskrona i helgen. De ingår i Natos stående insatsstyrkan och övar för tillfället på internationellt vatten i södra Östersjön.

I onsdags dök två ryska attackplan av typen Su-24 med skarpa robotar upp och flög nära det belgiska fartyget Godetia. Den belgiska marinen har lagt ut foton från överflygningen. Svenska JAS-plan blev omdirigerade för att följa de ryska planen. Enligt Belgiens marin befann sig de ryska planen ett par hundra meter från det belgiska kommandofartyget.

Natofartygen utgår från Karlskrona.
Natofartygen utgår från Karlskrona.
Foto: MarineTraffic.com

– Man vill undersöka hur långt man kan gå, se hur nära man kan komma och vilken motreaktion man får, säger Olivier Vogels, talesperson för Belgiens flotta till SVT.

Fartygen är kvar i området under måndagen. På Marinetraffic.com kan man se hur flera Nato-fartyg ligger samlade i Hanöbukten mellan Simrishamn och Karlskrona cirka 70 kilometer öster om Simrishamn.

Ett ryskt attackplan av den här typen (Su-24) jagades bort av svenskt stridsflyg över södra Östersjön i förra veckan.
Ett ryskt attackplan av den här typen (Su-24) jagades bort av svenskt stridsflyg över södra Östersjön i förra veckan.
Foto: Alexander Mishin CC BY-SA 3.0
Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.