Annons

JHL stoppas inte av fornlämning

På måndagen gjordes en arkeologisk undersökning av 31 000 kvadratmeter mark öster om JHL i Tommarp.
Simrishamn • Publicerad 21 oktober 2008
Claes Persson, styrelseordförande, och Ingemar Espelund, företagsledare på JHL, kan låta företaget expandera österut. Här finns 3,1 hektar. Bild: Sprisse Nilsson
Claes Persson, styrelseordförande, och Ingemar Espelund, företagsledare på JHL, kan låta företaget expandera österut. Här finns 3,1 hektar. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

- Det finns inga registrerade fornlämningar på den här ytan, och jag har inte funnit något av intresse, säger Marie Olsson, arkeolog från Wallin kulturlandskap och arkeologi i Dalby.

På uppdrag av länsstyrelsen har företaget gjort ett tiotal sökschakt i området. Dessa är 20 - 40 meter långa och 1,5 meter breda. Rutinerade grävmaskinisten Christer Flink från Östanå har i flera år gjort arkeologiska undersökningar åt Riksantikvarieämbetet och Wallins.

Annons

I Tommarp har han gjort sökschakt som är 30 - 50 centimeter djupa - och sedan återfyllt dessa.

- Nu ska jag lämna en rapport till länsstyrelsen, som avgör om JHL får bygga ut, säger Marie Olsson, som uppger att företaget får betala drygt 20 000 kronor för undersökningen.

JHL ska bygga ett nytt lagerhus och behöver därför en ny asfaltplatta för gödning, träpellets och spannmål. Reinhold Anderssons mekaniska verkstad ska också bygga på området.

JHL fick nyligen ett av Sparbanken syds tillväxtpris på 30 000 kronor.

Motiveringen är bland annat att JHL de senaste åren byggt ut verksamheten fem gånger och har planer på att fortsätta sin expansion.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons