Jonebergsparken blir allas park

Jonebergsparken ska bli en park för alla. Ett första steg i omdaningen tas just nu när parkarbetarna bygger en klätterställning tillgänglig för alla barn, även handikappade.
Simrishamn • Publicerad 22 mars 2003

De gamla slitna lekredskapen är borta. Istället växer en färgglad skapelse fram. Nya gungor och ett så kallat fågelbo, eller kompisgunga, ska också på plats. Och under alltihop ska det läggas en så kallad fallskyddsmatta i gummi. Mattan gör att även rullstolsbundna kan ta sig fram, förklarar kommunträdgårdsmästare Rolf Carlsson. Mattan är fem centimeter tjock och är lika mjuk att landa på som sand. Lekredskapen och mattan kostar kommunen 300 000 kronor. 140 000 kronor kommer från handikappkommittén och resten tas från tekniska nämndens investeringsanslag. - Mattan är dyr. 500 kronor kvadratmetern och här blir 200 kvadrat, berättar Rolf Carlsson som är glad över att kommunen vill satsa så mycket pengar på lekplatsen. - Det är inte alla kommuner som har en sån här lekplats som är godkänd enligt EUs normer för säkerheten på lekplatser. Nu i vår kommer denna del av lekplatsen att stå färdig. Småningom ska lekplatsen växa med bland annat en särskild bebisgunga, en sandlåda och en ställning för skeppsbrottslekar. Varför ska en så påkostad lekplats ligga just i Jonebergsparken? - Jag tror placeringen är mindre viktig. Man går gärna en bit om man kommer till en vettig lekplats. Lekplatsen är ett första steg i en omdaning av hela Jonebergsparken. När lekplatsen är färdig fortsätter arbetet med ankdammen. - Bland annat funderar vi på att ta bort staketet på dammens baksida - den som vetter från lekplatsen. Om man sluttar av marken där så kan folk ta sig ända fram till vattnet. Mitt i parken finns en asfalterad yta som fritidskontoret planerar att göra vid så att den kan användas för olika sporter. I övrigt kommer parkens vegetation att ses över. - Parken är för öppen. Den behöver slutas till, säger Rolf Carlsson. Överhuvud taget ska här finnas mer blommor för dem som inte är i parken för att leka.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.