Annons

Jubileum firas med veteranbåtar

Simrishamn • Publicerad 12 maj 2005
Under midsommarhelgen kommer ett stort antal veteranbåtar till Simrishamn, där Classic Yacht Events 2005 inleds.
Under midsommarhelgen kommer ett stort antal veteranbåtar till Simrishamn, där Classic Yacht Events 2005 inleds.Foto: 

Det kallas århundradets största veteranbåtsevent, Classic Yacht Event 2005 som startar i Simrishamn den 24 juni.

Då startar en eskadersegling för att fira att Kungliga Svenska Segelsällskapet fyller 175 år, och att Svenska Segelförbundet fyller 100.

Annons

Seglingsentusiaster med "klassiska jakter" hälsas välkomna att ansluta längs kusten. Till Simrishamn är det nu ett fyrtiotal veteranbåtar som är anmälda tillseglingen mot Karlskrona, som avgår tidigt på morgonen den 26 juni.

– Det kommer båtar som representarar hela 1900-talet. Äldst hittills är en som är från 1904, säger Christer Andersson, Simrishamns Segelsällskap, som tillsammans med Simrishamns kommun, Turistbyrån, Radio FM Österlen och Simrishamns Marina är arrangörer. I Classic Yacht Event deltar en hundraårig svensk skönhet med spännande historia.

Mignon, som är en SK150 skärgårdskryssare, byggdes av den legendariske båtbyggaren August Plym på Neglinge varv utanför Stockholm.

Det var hans första stora båt, och Mignon seglade distanskappseglingen Nynäs-Wisby- Nynäs även kallad stormseglingen- redan 1908.

Under hela helgen i Simrishamn kommer de besökande båtentusiasterna att få prova på svenskt midsommarfirande innan seflingen går mot Karlskrona.

I Classic Yacht Events ingår både eskarderseglingar, skärgårdsseglingar, tillfartsseglingar, veteranbåtsseglingar.

Johanna Gustavson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons