Jubileum med många minnen

Sophiaskolan i Rörum startade med tio elever och en lärare. Föräldrarna hade tagit lån för att klara ekonomin. Och det var föräldrarna som skötte städning, matlagning, diskning, renovering...
Simrishamn • Publicerad 13 september 2009
Personalen på Sophiaskolan var klädda i tjugotalsmode – dels för att skolan firade tjugoårsjubileum, dels för att den allra första Waldorfskolan startade 1919. Bild: Gustav Wennerholm
Personalen på Sophiaskolan var klädda i tjugotalsmode – dels för att skolan firade tjugoårsjubileum, dels för att den allra första Waldorfskolan startade 1919. Bild: Gustav WennerholmFoto: 

– Det var alltid någon på skolan, sent på kvällarna såg man att det lyste ur fönstren, minns Carin Bokstedt, en av pionjärföräldrarna.

Hon var en av 250 personer som samlades i Rörum i helgen för att fira skolans tjugoårsjubileum. Gamla och nuvarande föräldrar, elever och personal minglade på skolgården, åt och dansade. Kvällen till ära hade några föräldrar bildat Jubileumsbandet, som underhöll till maten. Den före detta eleven på skolan, Hanna Thorstensen, bjöd på orientalisk dans. Och många minnen väcktes till liv från de gångna tjugo åren.

– Vår drivkraft, när vi startade, var att det var så stelt på den tiden. Det fanns ingen mångfald inom skolorna, det var bara en linje som gällde, berättar Ulf Pyk, vars barn gick på Sophiaskolan det allra första året – och som nu åter har barn på skolan.

– Friskolor var ovanliga på den tiden, de var förknippades med privatskolor som Sigtuna. Kommunen ville inte ge oss några bidrag det första året, så föräldrarna tog ett banklån för att klara lärarens lön.

Året därefter beviljades dock kommunala bidrag, och sedan dess har skolan bara utökats.

– Sophiaskolan har haft en stor betydelse i bygden. Många har flyttat hit för skolans skull, och i dag har vi tre Waldorf-förskolor och en ekoby, säger Ulf Pyk.

Louise Colding var en av dem som kom till Österlen i slutet av 80-talet.

– Jag hade barn som gått på Waldorf-lekskola i Lund, och bestämde mig för att flytta hit, berättar hon.

Ulf Pyk, Louise Colding, Lena Pettersson och Carin Bokstedt tillhörde alla den första generationens föräldrar, och när de börjar prata om den tiden bubblar minnena fram.

– Det blev en stark vikänsla, föräldrar och barn svetsades samman, säger de.

– Och eleverna blev konstnärliga från första dagen!

Pionjärtiden var också turbulent.

– Vi hade ekonomiska kriser och sociala kriser. Men både vi och barnen lärde sig att man kan gå vidare, att ingenting är omöjligt.

– I dag tackar min dotter mig för att hon fick gå här, säger Carin Bokstedt.

De gamla föräldrarna håller fortfarande gärna kontakt med Sophiaskolan.

– Basarerna på skolan är ett måste att besöka. Vi startade dem för att få ihop pengar till skolan, och de ordnas fortfarande, säger Lena Pettersson.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.