Annons

Julia, 20, kan bli yngst i kommunfullmäktige

Julia Persson fyller 20 år en vecka före valet i höst. Hon blir med stor sannolikhet yngst i kommunfullmäktige. Moderaterna har nämligen placerat henne på åttonde plats och gör inte partiet ett katastrofval tar hon plats i maktens boning efter valet.
Simrishamn • Publicerad 12 mars 2014
Ung politiker. Julia Persson framför maktens boning i Simrishamn. Till hösten tar hon med största sannolikhet en plats i kommunfullmäktige för Moderaterna som nu fastställt sin lista i kommunvalet.
Ung politiker. Julia Persson framför maktens boning i Simrishamn. Till hösten tar hon med största sannolikhet en plats i kommunfullmäktige för Moderaterna som nu fastställt sin lista i kommunvalet.Foto: Foto: Mark Hanlon

Hon tycker att politiken kan bli bättre på att fånga upp vad folk och framförallt unga tycker. Och pekar på det nya gymnasiet som ett bra exempel.

– Det är fantastiskt, det som håller på att hända där. Jag är övertygad om att det blir bra. Man har engagerat ungdomar och lyckats få med dem.

Annons

– Politik handlar om att alla kan vara med och påverka. Och att det inte är ett stort steg mellan det privata och politiken.

Motverka sexism

Skolfrågor och jämställdhet är två frågor som Julia Persson brinner för.

– Men det är också viktigt att motverka vardagsrasism och sexism, även integration och miljö är viktigt.

Julia Persson tar skolan som exempel, där pojkar och flickor förväntas vara på ett visst sätt. Och att problemet är att just förväntan leder till att invanda könsroller uppfylls.

Även om hon är ung är Julia Persson inte helt ny i politiken. Hon har suttit i barn- och utbildningsnämnden som ersättare sedan 2012 och har precis blivit ordinarie. Och var fram till helt nyligen ordförande i MUF Ystad-Österlen, Moderaternas ungdomsförbund.

Hon kan förstå att folk tröttnar på politiken när det gäller byskolorna.

– Det är viktigt att alla elever har tillgång till en kvalitativt god skola. Politiker måste ta ansvar och komma fram till något när gäller skolan.

Att unga lämnar Simrishamn och vill vidga sina vyer är naturligt. Själv valde hon att gå på ett gymnasium utanför Simrishamn.

Viktigt lyssna på unga

Annons

När det gäller fritid och nöjen så tycker Julia Persson att det är viktigt att lyssna på unga och vara öppen för en dialog. Länge har Simrishamns unga klagat på att det finns för lite att göra.

– Kanske lite mer fritid och yngre politiker i kultur- och fritidsnämnden utan att för den skull missgynna kulturen.

Kommunalrådet Anders Johnsson (M) som toppar M:s lista tycker att partiet fått ihop ett bra lag.

– Vi siktar på att ta två nya mandat. Listan har föryngrats och fler unga kvinnor fått plats. Arbete och näringsliv kommer att vara viktiga frågor för oss i valet.

INTERNAL INTERNAL
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons