Annons

Kampen mot parkslidet har börjat i Vik

Tillsammans med kommunen, och med ekonomiskt stöd från länsstyrelsen, har de boende i Vik tagit ett gemensamt grepp i kampen mot den invasiva växten parkslide som de senaste åren breder ut sig i byn.
Vik • Publicerad 28 maj 2020
Med handkraft envishet och tålamod vill de boende i Vik tillsammans bekämpa de invasiva växterna.
Med handkraft envishet och tålamod vill de boende i Vik tillsammans bekämpa de invasiva växterna.Foto: Eva Sonesson

– Det var ju rent deprimerande att se hur eländet bredde ut sig, säger pensionerade biologen Anders Lönneborg, boende i Vik och initiativtagare till arbetet.

Och det visade sig att han inte var ensam, och nu engagerar kampen både åretruntboende och sommarboende.

Anders Lönneborg är drivande i kampen mot parkslidet, men betonar att det är ett gemensamt projekt. ”Ingen skulle orka det ensam”, säger han.
Anders Lönneborg är drivande i kampen mot parkslidet, men betonar att det är ett gemensamt projekt. ”Ingen skulle orka det ensam”, säger han.Foto: Eva Sonesson
Annons

– När jag pratade med andra här i Vik visade det sig att många andra också tyckte att det var deprimerande, och sen rullade det igång, säger han

I veckan satte det praktiska arbetet igång och ett tiotal Vikboende arbetade med röjningen.

– Vi har fyra områden här som vi ska ta tag i, tre här vid stranden och ett uppe vid lekplatsen, säger Anders Lönneborg.

Den första handgripliga delen av arbetet beräknas vara klart denna veckan. Man tar helt enkelt bort all parksliden som man ser och täcker marken med en icke -ljusgenomtränglig presenning. En presenning som kommer att bli liggande i minst tre år, kanske fem år.

Kommunen har tagit på sig att ta hand om det bortrensade ”ogräset” som måste förstöras.
Kommunen har tagit på sig att ta hand om det bortrensade ”ogräset” som måste förstöras.Foto: Eva Sonesson

Men Vik-bornas arbete tar inte slut här. Trots presenningen måste man följa upp att ingen parkslide lyckas växa. Därför kommer byborna att kontrollera området, tre gånger i veckan under hela växtsäsongen.

– Det är enda sättet att få bort eländet. Och eftersom många har valt att engagera sig innebär det att vi har en vecka var per år. Det klarar vi, säger Anders Lönneborg.

Att utrota den invasiva arten med växtgift, typ Round up, ger han inte mycket för. Ogräsmedel är utvecklade för att brytas ner ganska snabbt så att det inte ska finnas kvar giftrester kvar i växten när den hamnar på människors tallrikar.

Men eftersom parkslide har så långa rötter hinner bekämpningsmedlet brytas ner innan det når hela vägen.

Men trots att man är mitt uppe i det ganska omfattande arbetet räds Vik-borna inte att blicka framåt mot nya utmaningar i kampen mot invasionen av invasiva växter.

– Nästa projekt är vresrosorna, säger Anders Lönnerborg med ett leende, samtidigt som svetten lackar bland de röjande Vikborna.

Ett parkslideskott kan växa nästan var som helst och tar kraft och plats från övrig växtlighet.
Ett parkslideskott kan växa nästan var som helst och tar kraft och plats från övrig växtlighet.Foto: Eva Sonesson
Parkslide är snabbväxande och kan relativt snabbt växa ett par meter över marken och det mångdubbla under jord.
Parkslide är snabbväxande och kan relativt snabbt växa ett par meter över marken och det mångdubbla under jord.Foto: Eva Sonesson
Eva SonessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons