Annons

Kampen om nerläggningarna är inte slut – ”Innan dess är alla vägar öppna”

Efter gårdagens beslut på kommunstyrelsens möte väntar bara ett ja i fullmäktige innan nerläggningarna av Piratenskolan i Kivik och särskilda boendena i Toftakärr och Bokebacken är ett faktum.
– Vi tycker att man borde se över hela paketet, ta ett nytt tag och börja om från början, säger Carl-Göran Svensson (C).
Simrishamn • Publicerad 22 augusti 2024 • Uppdaterad 29 augusti 2024
Carl-Göran Svensson (C) motsätter sig förslaget som kommunstyrelsen nu lägger fram till fullmäktige. Under måndagens kommunstyrelsemöte lade Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna fram ett motförslag.
Carl-Göran Svensson (C) motsätter sig förslaget som kommunstyrelsen nu lägger fram till fullmäktige. Under måndagens kommunstyrelsemöte lade Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna fram ett motförslag.

Under gårdagens möte gav Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna ett gemensamt yrkande som motförslag mot liggande förslag.

– Vi har haft väldigt bra diskussioner de här fyra partierna, säger Carl-Göran Svensson (C).

Annons

De fyra partierna har tagit fram ett beslutsunderlag till sitt motförslag och har nu bett att det läggs in som underlag till på måndag när kommunfullmäktige ska fatta sitt beslut.

– På mötet igår med kommunstyrelsen visade vi inte beslutsunderlaget.

Carl-Göran Svensson förklarar att partierna som motsätter sig förslaget – C, KD, L och SD – inte kan förstå hur beslutet om nerläggningarna kan fattas utan mer underlag.

– Vi tycker att man borde göra ett omtag och börja om från början med hela paketet.

I början av augusti presenterade kommunen kalkyler för skollokalerna, som underlag till beslutet. Där betonas osäkerheten i kalkylen – med motiveringen att den är framtagen i ett tidigt skede och att det saknas utredning och ritning på ny byggnad. Bland annat har hyresökning för Sankt Olofs skola och och driftskostnad för hyra över moduler under byggskedet tagits med.

– Tänk om det här kostar dubbelt så mycket som man tror. Ingen vet vad det kommer att kosta totalt på driftsidan. Gör man stora satsningar som i deras förslag, så innebär det räntor och kapitalkostnader. Vårt förslag innebär inga ökade kostnader, vi har redan lokalerna.

Motförslaget

Förslaget från KD, C, L och SD

F-3 skola samt fritids ska finnas fortsatt i både S:t Olof och Kivik 2025/2026 och framåt.

Barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att utreda var undervisning i åk 4–6 bäst kan tillgodoses 2025/2026 och framåt.

Socialnämnden får utreda hur man kan utveckla Toftakärr och Bokebacken till korttidsboenden, samlingspunkt för olika aktiviteter för seniorer samt beredskap för särskilda boenden.

Kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att utreda lokalfrågan för Kiviks museum.

Kommunen för dialog med byarna (byalag, föreningar och näringsliv) och marknadsför och synliggör för presumtiva inflyttare i alla åldrar fördelarna som kommunen erbjuder.

Carl-Göran Svensson ifrågasätter – liksom övriga motståndare till förslaget – de två framtagna barnkonsekvensanalyserna. Den första togs fram av kommunen 2017 och en ny togs fram i somras.

– Enligt barnkonventionen ska man prata med de berörda. Det är barnen och föräldrar till mindre barn.

”Vill de driva igenom det här kan de göra det”
Carl-Göran Svensson (C)

I de framtagna barnkonsekvensanalyserna har inga barn fått komma till tals. I den senast framtagna barnkonsekvensanalysen står det att ”vår bedömning är att barn förmodas vara lojala med sina föräldrar och dela deras uppfattning och att samtal med barn inte skulle tillföra något väsentligt nytt i frågan”.

– Jag tycker att man ska fundera och lyssna på vad man tycker i byarna om antalet elever och behovet av att vara tillräckligt många elever för det sociala behovet.

Annons

Carl-Göran Svensson säger att hans och de andra tre partierna som är motståndare till det framröstade förslaget inte tycker att kommunen ska följa John.

– Alla kommuner i Sverige ska dra ner och ner, men vi har all möjlighet i vår lilla kommun att istället utveckla och få en inflyttning. Vi tror inte på centralisering. Tyvärr har vi sett att Socialdemokraterna och Moderaterna gärna gör det.

Toftakärr i Borrby och Piratenskolan i Kivik är nu nära att läggas ner.
Toftakärr i Borrby och Piratenskolan i Kivik är nu nära att läggas ner.Foto: YA

Han tror att marknadsföring kan vara en lösning och tycker inte att Simrishamns kommun har satsat på det.

– Om vi marknadsför oss kan vi få en inflyttning. Vi hoppas och tror att folk ska förstå det. Inflyttning är inget man åstadkommer på en eftermiddag utan det kanske tar 5–10 år. Lägger vi ner slår vi undan benen för Kivik, Sankt Olof och Borrby. Ökad befolkning, ökade skatteintäkter. Det är så vi ser det.

Carl-Göran Svensson påverkar hur viktigt det är med skolans första år.

– Skolan får kosta litegrann, för det kostar mer om de inte kommer in på gymnasiet. Utbildning är a och o i dag.

Motståndspartierna är beredda att sätta sig ner med övriga partier – diskutera och modifiera förslaget.

– Min uppfattning är att viljan för det inte finns, men om de vill sätta sig ner och ta ett omtag – kanske forma ett nytt förslag – så är vi beredda att göra det.

Carl-Göran Svensson tror att kommunstyrelsens förslag med hög sannolikhet röstas igenom på kommunfullmäktige på måndag.

– Inget snack som det är i dag. Socialdemokraterna och Moderaterna har majoritet. Vill de driva igenom det här kan de göra det, om alla ledamöter står på deras sida. Det kommer att bli svårt att backa på beslutet.

Annons

Avslutningsvis säger Carl-Göran Svensson att han tror att det kommer bli en turbulent höst i Simrishamnspolitiken.

– Att tre av fyra partier i alliansen står upp för motförslaget och ett parti inte har gjort det är inte riktigt bra. Det får vi ta ställning till när beslutet är fattat. Innan dess är alla vägar öppna, men när beslutet är fattat får vi sätta oss ner, avslutar Carl-Göran Svensson.

Kommunstyrelsens framröstade förslag

Det här innebär förslaget om kommunfullmäktige röstar ja

Grundskolan i Kivik avvecklas till starten av läsåret 2025/2026. Barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att förbereda och genomföra förändringarna.

En paviljonglösning etableras i Sankt Olof till hösten 2025, för att alla elever ska få plats. Det ska genomföras av samhällsplaneringsnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

Hösten 2025 flyttas förskolan i Kivik till Äppellunden. Barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att genomföra det.

2025–2029 genomförs ombyggnation av grundskolan i Sankt Olof – med tre klassrum och tillhörande biytor. Det hanteras av samhällsplaneringsnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

Barn- och utbildningsnämnden inleder en dialog med förskolorna i Hammenhög för att etablera en förskola.

En ny förskola byggs i Simrislund med beslutad ram om 38 miljoner kronor. Genomförs av barn- och utbildningsnämnden och samhällsplaneringsnämnden.

Socialnämnden planerar för avveckling av särskilda boenden vid Toftakärr och Bokebacken. Lokalerna i Bokebacken sägs upp till 2025-12-31.

Simrishamnsbostäder tar fram en planering för att hantera fastigheterna för Toftakärr och Bokebacken. I första hand för bostäder eller annan användning och i andra hand försäljning.

Källa: Simrishamns kommun

Maria BrobergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons