Annons

Kampen om sjukhuset fortsätter

Capio ger inte upp. Vårdbolaget har beslutat att vända sig till Högsta förvaltningsdomstolen i hopp om att få driva Simrishamns sjukhus vidare.
Simrishamn • Publicerad 8 mars 2014

Det har snart gått två år sedan Praktikertjänst vann upphandlingen av sjukhusdriften i Simrishamn.

Caremas anbud ratades eftersom Region Skåne ansåg att bolaget hade för låg soliditet.

Annons

Carema, som sedermera togs över av Capio, menade att dess moderbolag gick i borgen för dess soliditet och sedan dess har upphandlingen valsat genom instanserna.

I förra veckan meddelade kammarrätten sin dom. Nämligen att Capios överklagande avslås. Kammarrätten menade att det är oklart om Region Skåne kan hålla moderbolaget ansvarigt för dotterbolagets ekonomi.

Rätten slog därför fast att Capio inte kunnat bevisa att bolaget förfogar över nödvändiga finansiella resurser när kontraktet ska fullgöras.

Capio beslutade i går att gå vidare med ärendet. Man vänder sig nu till Högsta förvaltningsdomstolen i hopp om ett avgörande. Dock krävs prövningstillstånd för att rätten ska ta upp ärendet. Besked om prövningstillstånd väntas inom två till tre veckor.

Fler månader

Om rätten inte tar upp fallet har Capio kommit till vägs ände. Då tar Praktikertjänst över driften av sjukhuset. Beviljas det däremot ett prövningstillstånd väntar ytterligare månader av juridiskt processande.

Capio har kontrakt med Region Skåne till september med möjlighet till förlängning fram till årsskiftet.

Maria Sällberg
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons