Känd arkitekt ritar ny stadskärna

Torbjörn Andersson, riksbekant landskapsarkitekt, blir den som ska föreslå hur Stortorget och Storgatan i Simrishamn ska se ut i framtiden.
Simrishamn • Publicerad 28 maj 2002

Arbetsgruppen för stadsmiljöns upprustning hade 14 anbud att ta ställning till. Sex av dessa valdes ut för en närmare presentation. Det enhälliga valet föll på Torbjörn Andersson som arbetar för Stockholmsföretaget SWECO FFNS. På sin meritlista har Torbjörn Andersson bland annat Hamnparken i Jönköping, Kulturparken liljeholmen i Stockholm, Norrköpings stadskärna, Östra Boulevarden i Kristianstad och Daniaparken i Malmö som gjordes på uppdrag av Bo01-mässan. Arbetsgruppen som valt ut arkitekten består av Bengt Celander och Curt Bülund från Stadsarkitektkontoret, Susan Bolgar från Kulturförvaltningen och Rolf Carlsson och Bengt-Olov Lindqvist från tekniska kontoret. Gruppen motiverar sitt val med orden: "Torbjörn Andersson och hans närmaste medarbetare har stor erfarenhet av liknande stadsupprustningsprojekt och besitter stor kreativitet omvittnat av flera nationellt och även internationellt uppmärksammade projekt vilka besitter hör arkitektoniska värden både i helhet och detalj." Gruppen påpekar vidare att arkitekten har förmåga att ta ut svängarna utan att tappa bort platsens historia och själ. Fram emot nyår ska Torbjörn Andersson presentera sitt förslag.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.