Annons

Kärt återseende i Simris

- Hej! Känner du igen mig? Jag är Gertruds och Göstas tös. Så lät det på lördagen när byalaget i Simris ordnade hemvändardag. Ett 50-tal personer, som har sina rötter i byn, samlades utanför Solgården, före rundvandringen.
Simrishamn • Publicerad 14 juli 2002

- Det är härligt att komma till Österlen på sommaren. Vi bor i husvagn en vecka på campingen och träffar gamla vänner, säger Gertrud Persson, som lämnade Simris 1968. I Malmö träffade hon Christer Persson, uppvuxen på Sköllagården utanför Simris. De gick i samma byskola, men det var i storstaden det sa klick. Gertrud har varit tandsköterska i många år medan Christer ägnat sig åt restaurangbranschen. - Den 1 januari tar vi över Barsebäcks Golf och Konferensanläggning, säger Christer Persson, som själv flyttade från Simris 1966. I vimlet träffar vi också syskonen Margit Linné (född Larsson) och Emil Larsson, som fick hjälp av Anna-Lisa Mårtensson med att reda ut släkttrådarna. - Byalaget gör ett fantastiskt jobb, säger Anna-Lisa Mårtensson, väl medveten om att svärdottern bakat 250 kanelbullar och tjugo sockerkakor till hemvändardagen. I fjor kom det nämligen bortåt 200 deltagare. - Vi försöker hålla verksamheten på en rimlig nivå, säger Helene Törnblom, ordförande i byalaget, som har cirka 200 medlemmar. Helenes familj har tagit över skolan, som lades ner 1966. Men svarta tavlan finns kvar i en av skolsalarna. Så det blev nostalgiska suckar bland deltagarna vid rundvandringen i byn, då även handelsträdgården och bilhallen besöktes. Lennart Simrén från Löddeköpinge berättade att hans far, Nils Nilsson, tvingades stänga mejeriet 1963. I den övergivna byggnaden var det filminspelning 1951, med Edvard Persson i "Pimpernell Svensson." Sjölins livs lades ner 1999. Men lokalerna hyrs av Helen Nordh, som driver NordhSytt. Klädsömnad och broderi står på hennes dagsschema. Simris har på senare fått lockat en del sommargäster. Stockholmaren Björn Nordenhaag tillhör pionjärerna. Redan 1967 köpte han järnhandlare Ludvig Mårtenssons föräldrahem på Toftavägen för 12 500 kronor! - Då hade vi två kilometer till havet. Nu har vi fem, säger Nordenhaag, som antyder att både kyrkstigen mot Brantevik och vägarna över vångarna ändrat karaktär. Å andra sidan har en gång- och cykelväg anlagts mellan Simris och Simrishamn. På Solgården bjöd sedan byalaget på fika och underhållning med Peter Hägg. De yngre roade sig med ponnyridning. Dagen avrundades med en stilla stund i kyrkan och korvgrillning.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons