Kokkonst i ny skrud

"Måns Byckare Bar & Matsal".Den vita texten på den svarta skylten ger en tydlig signal åt Storgatans flanörer. Här kan man stå i baren och ta en pilsner eller sitta i matsalen och njuta av en god måltid.
Simrishamn • Publicerad 27 mars 2002

En av stans många krogar har efter närmare tre månaders renovering fått en ny skrud. Det börjar med exteriören. De båda fastigheterna har målats i två aptitretande färger, grått och ockragult. - Gamla köket har blivit bar och i en lägenhet mot Brunnsgatan har vi fått ett större och bättre kök, förklarar Peter Ekblom. Eftersom han och Anders Hopf drivit Måns Byckare sedan 1991 tyckte de att det behövdes en utökning av verksamheten och en ansiktslyftning. Fastighetsägaren Håkan Mårtensson nappade på idén, och slutresultatet har blivit mycket lyckat. I bardelen möts gästerna av ett massivt ekgolv, en lång bar av ek samt grå väggar. Här blir det också röda soffor för dem som inte vill stå i baren. - Här får man röka men inte i matsalen, där vi har ett 40-tal sittplatser, säger Peter, medan hantverkare ständigt korsar hans väg i byggröran. Men idag ska allt vara klart för invigning. Ny ventilation har dragits in, liksom fjärrvärme och golvvärme. Restaurangens båda delar ligger nu också i samma plan, och matsalen har fått separat ingång från gatan. Krögarduon har utökats med Peters bror, Bengt Ekblom, och Thomas Nilsson har anställts som kock och bartender. Under högsäsong har krogen 20-25 anställda, vilket behövs för att bland annat sköta den populära uteserveringen. - Vi satsar på att ha öppet fler kvällar i veckan, säger Anders Hopf, som också räknar med en del musikkvällar framöver.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.