Annons

Kommunalråd vill skaka om

Skolinspektionen kritiserar skolan i Simrishamn och tjänstemän siar om kvalitetsförsämringar eftersom det inte tillförs nya resurser till skolan. Kommunalråd Anders Johnsson, varför lyssnade ni inte på tjänstemännen som vädjade om mer pengar?
Simrishamn • Publicerad 3 september 2011

- Jag tycker inte det är rätt att säga att skolan inte fick mer pengar. Förvaltningen själv begärde 8 miljoner mer inför 2012 och de fick 8,5. Även om det mesta ligger kvar under kommunstyrelsens budget. Hur hög skolpengen ska vara bestämmer ju inte kommunfullmäktige utan barn- och utbildningsnämnden.

- Sen är det ju så att politiken inte har gett förvaltningen verktygen att forma skolan efter sitt kunnande. Vi i Moderaterna ville genomföra en strukturförändring men vi fick inte majoritet i kommunfullmäktige.

Annons

Men ert förslag hade inte gett skolan mer resurser?

- Nej, men genom att skolorna samarbetar borde resurser kunna frigöras. Det borde ge möjlighet till större stöd.

Vad händer inför nästa läsår?

- Jag skulle helst vilja lyssna av både föräldrar och personal innan jag tar ställning till hur strukturen ska förändras. Jag vill ha en dialog med alla berörda utifrån ett fokus på utbildningen. Diskussionen vi haft om skolan visar på ett starkt engagemang, men det är ändå förbaskat svårt att hitta en linje som så många som möjligt kan ställa upp på. Vi inom vårt parti ska ha en diskussion om förnyelse och där är skolan en viktig del.

Hur påverkar Skolinspektionens rapport dig?

- Inspektionen satte fingret på saker jag misstänkt. Det var en bekräftelse att få deras syn. Rapporten är ett bra avstamp för det fortsatta arbetet. Vi måste skaka om och tänka helt nytt. Sen tycker jag det är allvarligt att saker som Skolinspektionen kritiserade för fem år sedan kvarstår. Det är inte enbart en ekonomisk fråga.

- Kanske skulle man kartlägga vad en lärare egentligen har för arbetsuppgifter. Finns det saker som kan göras på en annan nivå eller i grupp så att lärarna kan lägga mer av sin arbetstid i klassrummet?

Taner Caliskan
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons