Kommunen anmäls för åldersdiskriminering

Simrishamns kommun har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att ha åldersdiskriminerat en arbetssökande.
Simrishamn • Publicerad 2 januari 2012

Nu kräver DO svar från kommunen på bland annat vilka referenser som efterfrågades och hur relevant åldern var.

Det är en man från Malmö som har anmält Simrishamns kommun. I anmälan menar han att kommunen har fokuserat för mycket på hans ålder och därför har han inte blivit aktuell för vikariatet som studie- och yrkesvägledare på Korsavadsskolan, som han intervjuades för i somras.

Han skriver i anmälan att rekryterarna frågade om hans ålder före intervjun i samband med att de kontrollerade en av hans referenser. Han kände också att det var tydligt vid intervjutillfället att de tyckte han var för gammal. Intervjun bestod av flera stationer varav en gick ut på att en grupp elever fick ha synpunkter på de sökande. Enligt anmälan fick de andra sökande längre tid på sig vid varje station.

I anmälan påstås det att den som fick tjänsten inte hade de meriter som efterfrågades. Detta håller inte skolområdeschefen Chris Hansen med om.

– Den som har fått tjänsten har fått den för att hon har rätt behörighet och var mest lämpad för tjänsten, säger Chris Hansen som också medverkade vid rekryteringen.

Hon håller inte heller med om att åldern ska ha haft någon betydelse för tjänsten.

– Det finns absolut ingenting från vår sida som handlar om ålder.

Chris Hansen säger att det aldrig ens funnits några diskussioner kring ålder i sammanhanget.

– Det är människan det handlar om, säger hon.

Nu kräver DO svar från Simrishamns kommun på vilka krav och meriter som efterfrågades vid rekryteringen. De vill också veta hur rekryteringen gick till och hur många som kallades till intervju. Kommunen ska också svara på när referenstagning ägde rum och vad som efterfrågades då. Särskilt ska de kommentera huruvida åldern på anmälaren efterfrågades vid referenstagningen.

DO kräver även svar på hur anmälarens meriter har värderats i förhållande till den som fick jobbet och varför inte anmälaren fick anställningen. Svaret ska vara hos DO senast den 10 januari nästa år.

Ann-Louise Olander
Veronique Slottberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.