GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunen eldade med diesel

Grenar och ris var för färska och vägrade ta fyr när valborgsbålet vid Tjuvastenen skulle tändas. Efter lång väntan hällde man på diesel. Kommunen kan på så vis ha gjort sig skyldig till miljöbrott.
Simrishamn • Publicerad 3 maj 2012
Valborgsbålet vid Tjuvasten i naturreservatet Skansen ville inte ta fyr. Först efter att kommunfullmäktiges vice ordförande Håkan Erlandsson ryckt in med en dunk diesel blev det fart på brasan.
Valborgsbålet vid Tjuvasten i naturreservatet Skansen ville inte ta fyr. Först efter att kommunfullmäktiges vice ordförande Håkan Erlandsson ryckt in med en dunk diesel blev det fart på brasan.Foto: Gert Ljungqvist

- Det är inte tillåtet att elda med hjälp av diesel eller bensin, säger miljöinspektör Magnus Malmström vid Miljöförbundet.

Han tror inte den enskilda eldningen kan ha ställt till några större problem. Men han tycker att det var olyckligt att kommunen gjorde på detta viset.

- Det var ju många som tittade på, även barn och unga. Det ger ju legitimitet åt att elda med hjälp av diesel, säger han.

Ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Gunilla Aastrup Persson (ÖP), tycker att allt var mycket olyckligt och pinsamt.

- Folk fick vänta länge innan det började brina, cirka en timme. Folk blev arga och upprörda. Jag vill beklaga och be om ursäkt för att det tog så lång tid.

Enligt Gunilla Aastrup Persson finns det flera förklaringar till att det inte brann. Bland annat att den person i Valborgskommittén som brukar sköta det praktiska hade hoppat av. Och att man inte hade laddat upp med halm och tillräckligt torrt material.

När det inte började brinna togs flera privata initiativ och folk hämtade tändvätskor. Centerpolitikern Håkan Erlandsson hämtade en dunk med diesel, från sitt företag, som hälldes på bålet.

- Då började det att brinna som sjutton, berättar Gunilla Aastrup Persson.

Hon tror inte det var några större mängder diesel som gick åt utan uppskattar mängden till omkring tio liter.

- Men vad ska man göra när det inte vill brinna, undrar hon. Det kan väl de som vurmar för miljön tala om.

Enligt Magnus Malmström är det enkelt.

- Man får helt enkelt vänta tills grenar och ris är torra, säger han.

Han får medhåll av Tommy Lundvall vid Simrishamnspolisen som tycker att det inte verkar så bra att hälla på diesel.

- Det finns alltid en risk att miljön förorenas. Man skulle kanske ha lagt in mer halm i bålet.

Någon anmälan om kommunens brasa har inte kommit in vare sig till kommunen eller polisen.

Gunilla Aastrup Persson beklagar som sagt att det inte gick som planerat.

- De yttre omständigheterna var annars perfekta med vackert väder och extra mycket folk på plats.

Hon tyckte att hela händelsen var så pinsam att hon mådde dåligt efteråt.

- Det var fasansfullt och det tog flera dagar innan jag återhämtade mig.

Platsen som används för bålet ligger inom ett kommunalt naturreservat.

Brasan intill Tjuvasten ligger på klipphällar vilket anses mindre bra eftersom det finns risk att de kan spricka.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.