Annons

Kommunen får uppskov i friskolebeslut

Stiftelsen Skillinge fria skola har råkat ut för ännu ett bakslag. Skolinspektionen har gett kommunen uppskov för att yttra sig om en friskola.
Simrishamn • Publicerad 27 mars 2014

I höstas fick stiftelsen nej från Skolinspektionen, samtidigt som myndigheten gav grönt ljus till en friskola i Hammenhög.

Skolinspektionen ansåg inte att stiftelsen, utifrån den ansökan som skickats in, hade förutsättningar att driva en friskola på längre sikt.

Annons

Stiftelsen överklagade beslutet till förvaltningsrätten och har därefter kompletterat sin ansökan.

För bara någon vecka sedan vann stiftelsen dock en delseger, när förvaltningsrätten slog fast att stiftelsen visst har förutsättningar att driva en friskola. Rätten hänvisade därmed tillbaka ärendet till Skolinspektionen.

Extra betänketid

Eftersom det gått ett år sedan stiftelsen skickade in sin ansökan vill Skolinspektionen ha in ett nytt yttrande från kommunen.

Kommunen ska bland annat redogöra för de eventuella negativa konsekvenser som en friskola kan få för den egna verksamheten.

Kommunen fick fram till den 11 april för att yttra sig men ansökte om anstånd hos Skolinspektionen, som nu gett kommunen en dryg månad extra i betänketid.

”Förvaltningen förvarnad”

I ett mejl till Skolinspektionen beklagar stiftelsens ordförande Camilla Larsson beslutet, eftersom det försenar hela processen.

Barn- och utbildningsförvaltningen behöver inte två månader på sig, skriver hon och menar att förvaltningen dessutom blivit förvarnad om förvaltningsrättens beslut.

Maria Sällberg
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons