Kommuner till storms mot regeringen

De skånska kommunerna kritiserar nu regeringen för att mitt under pågående budgetår dra in sammanlagt 1,8 miljarder kronor i generellt statsbidrag.
Simrishamn • Publicerad 7 maj 2004

"Det faktum att slutregleringen ges till känna mitt under pågående budgetår är helt oacceptabelt", skriver 33 skånska kommunledningar i ett brev till regeringen. På fredagen samlades samtliga kommuner i Skåne till kommunledningskonferens i Simrishamn. På dagordningen stod den slutreglering av pensionsreformen som regeringen nyligen presenterade i vårbudgeten (se också tidigare artiklar i ämnet här i spalten till höger). "Skånes kommuner delar regeringens bedömning att en slutreglering ska ske men anser att denna måste grundas på ett tillförlitligt underlag och aviseras i så god tid att hänsyn kan tas i kommunernas budgetarbete", skriver Stefan Lundgren styrelse ordförande och Stig Åslund förbundsdirektör, för kommunförbundet i Skåne ett pressmeddelande. Kommunekonomerna i exempelvis Skurup tvingades så sent som i början av april konstatera att ekonomin går sämre än väntat. Ökade kostnader och minskade skatteintäkter gör att ytterligare 4,3 miljoner måste sparas in. Detta utan att det minskade statsbidraget räknats in. Den nya minusposten på 2,7 miljoner kronor motsvarar ungefär sex till åtta kommunala tjänster och gör att svångremmen sannolikt måste dras in ytterligare ett hål. Regeringens förslag innebär enligt kommunförbunet att de generella statsbidraget minskas med 1,8 miljarder kronor.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.