Annons

Konstverk flyttas till Norge

Konstnären Antony Gormleys skulptur Standing matter och utställningspaviljongen där den av klot gjorda figuren visas försvinner nu från Kivik art center.
Simrishamn • Publicerad 15 september 2011
Antony Gormleys skulptur Standing matter har flyttats från Kivik art center och är på väg till Norge.foto: bass nilsson/arkiv
Antony Gormleys skulptur Standing matter har flyttats från Kivik art center och är på väg till Norge.foto: bass nilsson/arkivFoto: 

Verken är sålda och fraktas till Norge.

Paviljongen Moderskeppet är ett konstverk i sig, signerat av norska arkitektfirman Snøhetta.

Annons

– Verken såldes redan 2009. Men de har fått stå kvar tills man vetat var de ska placeras, säger Eva Fristedt, projektkoordinator för Kivik Art Centre.

Hon säger att Kivik art center ska fungera på precis det här viset. Verk säljs och sedan används inkomsterna till att investera i nya verk. Men hon kan förstå om försäljningen inte uppskattas av alla. Antony Gormleys skulptur är uppskattad.

– Den har varit ett av våra mest omtyckta verk, säger Eva Fristedt.

Paviljongen och skulpturer ska fraktas till Lillehammer. Den 27 september blir det högtidlig invigning av verken.

Det omdiskuterade konstverket på Kivik art center, det höga utkikstornet, är inte sålt.

– Nej, det är det inte. Men det skulle också kunna säljas, säger Eva Fristedt.

Karin Ohlsson
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons