Annons

Konsulter förnekar "glömska"

- För det första har vi inte överskridit det timantal som vi kom överens om med politikerna. Och för det andra var vårt uppdrag mycket klart.
Simrishamn • Publicerad 7 mars 2003

- Vi skulle ta fram underlag till en budget i balans och det var vad vi gjorde. Om det har glömts en post på 2,4 miljoner kronor för Bollerup så är det något som har uppkommit senare. Det säger Peter Bornholt, en av de tre ekonomikonsulter som kopplades in för att arbeta med barn- och utbildningsnämndens (bun) budget för 2003. Han ser ingen grund till varför bun skulle hålla inne med betalningen för Nils Olof Sennmalms faktura och föreslår att betalningen sker omgående: - Det är befängt av Kenneth Wiktor att ha synpunkter på en erfaren ekonoms kompetens och det är ytterst beklagligt att förvaltningsledningen i mars månad inte har kontroll på ekonomin, trots att man åtagit sig att ha en balanserad budget i år. När ekonomerna tog fram sitt underlag gick de igenom samtliga buns budgetar från 1995 och framåt och erfor snabbt att ekonomiska problem inte var någon nyhet. I det material de lämnade ifrån sig fanns det med en post för Bollerup på 700000 kronor. - Vad som sedan hänt efter fackliga förhandlingar och politisk mangling eller ytterligare justeringar utförda av Wiktor och Strömgård ligger helt utanför vår kontroll. Vi överlämnade ett beställa arbetsmaterial till förvaltningen, varken mer eller mindre, säger Peter Bornholt. Han tycker att det är bra att kommunen har en hög ambitionsnivå för barn och utbildning. Om den sedan står i paritet med de anslag man har att röra sig med är en annan sak. - Det är tjänstemännens uppgift att förklara för politikerna om så är fallet eller inte. Peter Bornholt föreslår att den nuvarande förvaltningsledningen gör som den förra om man inte klarar av budgeten; begär tilläggsanslag. Som alternativ erbjuder han sig själv, utan annan ersättning än kostnaden för körda mil och lunchen betald, att träda in om buncheferna inte ror skutan i land, dock med förbehållet att det gäller en begränsad period, tills en ny förvaltningschef tillträder: - Tillsammans med den utomordentliga personalen på förvaltningen kan jag ta tag i ekonomin på ett sätt som personal och politiker nog hade förväntat sig!

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons