Krav på agerande mot militärt buller

En katastrofal begränsning i normal utveckling av byggande och övriga livsvillkor på grund av militärt buller. Så beskriver kommunens väl läget på Ravlunda skjutfält.
Simrishamn • Publicerad 17 april 2002

Militära myndigheten försöker stoppa bostadsbyggande cirka fem kilometer utanför skjutfältsgränsen. I en motion föreslås att kommunen snarast agerar för att minska bullret. På skjutfältet ska den bästa möjliga tillgängliga teknik användas för att minimera störningar på omgivningen. Så står det i den stora miljöprövning som gjordes för några år sedan, men nu ifrågasätter Kommunens väl om övningarna verkligen genomförs med bästa teknik. "Under påskveckan har fiskare i Vitemölla fått granater i sina fiskegarn. Dessa granater som militären inför miljöprövningen påstod skulle försvinna i sanden. De dyker tydligen upp i stället just som lokalbefolkningen befarade", skriver partiet i sin motion och menar att bästa möjliga teknik för att göra rent från granatspill inte används: "Militären har trots minskad verksamhet orsakad ökade kostnader på kort och lång sikt för kommunen. Om militären inte låter kommunen leva bör skjutfältsverksamheten avvecklas." Kommunen bör agera för ett begränsat buller så att byggande och utveckling säkerställs, anser partiet.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.