Annons

Krav på högre lön

"Vi vill ha, högre lön!" "Vi vill ha, högre lön!" Cirka 200 av Kommunals ettusen medlemmar ropade taktfast på måndagskvällen, när de demonstrerade på Stortorget i Simrishamn under pågående möte med kommunfullmäktige.
Simrishamn • Publicerad 31 mars 2003

Medlemmarna bussvisslade och använde visselpipor medan "allmänhetens frågestund" pågick i rådhuset. I flygblad betonade demonstranterna att deras lön sjunkit jämfört med andra grupper på arbetsmarknaden. I dag tjänar kommunalare 25 000 kronor mindre om året än jämförbara yrkesgrupper. Samtidigt har deras arbetsbörda blivit tyngre. "Alla vill vi ha bra vård, omsorg, kommunal teknik och service. Vi har tröttnat på att hålla välfärden under armarna. Bra välfärd kräver högre löner, annars vill ingen göra jobben," var medlemmarnas budskap. Kommunal sektion 5 kräver att Simrishamns kommun höjer ingångslönerna med 1 500 kronor i alla löneboxarna. Därvid hänvisar sektionen till grannkommunerna. Lägsta lönen för exempelvis ett vårdbiträde är 13 200 kronor i Simrishamn, 14 990 kronor i Ystad och 14 000 kronor i Tomelilla. Enligt Kommunal tjänar också dagbarnvårdare och ekonomibiträden sämre i Simrishamn än grannkommunerna. Sektionsordföranden Camilla Nilsson intog talarstolen i fullmäktigesalen. Hon undrade varför lönerna är så dåliga med tanke på att socialen ger överskott. Kommunalrådet Christer Akej svarade dock att lönesättningen sker i avtal mellan centrala parter. På måndagen beslöt Kommunals avtalsdelegation att säga nej till medlarnas bud i löneförhandlingarna med Kommunförbundet och Landstingsförbundet. "Budet är för lågt för att kunna ta ett tydligt första steg mot att minska klyftan mellan Kommunals medlemmar och andra jämförbara yrkesgrupper," sa fackförbundets ordförande Ylva Thörn i ett pressmeddelande.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons