Annons

Kriget fördömdes

Drygt 100 demonstranter samlades på Stortorget i lördags. De samlades för att skandera "Stoppa kriget nu" och de samlades för att lyssna och applådera en lång rad talare som alla fördömde kriget i Irak.
Simrishamn • Publicerad 22 mars 2003

- Vi var fler sist vi demonstrerade, men många är väl ute i sina trädgårdar. Många tror säkert att kriget snart är över och att Saddam är fast, sade Lena Ivarsson som hade uppgiften att knyta samma talarna. Sångerskan Gittan Sundin var också på plats och sjöng fredssånger. Hon lyckades få hela folkhopen att skälla likt hundar på generalerna. Till och med en pudel stämde in. Ariel Hellgren(mp) var förste politiker ut. - Jag började min politiska karriär i Vietnamgruppen och nu har jag samma känsla som då. USA kämpar för sitt världsherravälde. Det här blir inget kort krig som är över på en vecka utan snarare början på en stor kampanj. Det kommer att bli värre, siade han. Ola Jönsson (c) kom med ett konkret krav och fick spontana applåder. - Vi kräver att FNs inspektörer noga går igenom USAs vapenlager. En värld går inte att rekonstruera. Varken USA, Storbritannien eller Irak har rätt att förstöra den. Simrishamns riksdagsman Göran Persson (s) vände sig direkt till president Bush i sitt tal: - Bush, du har fel. Världen är inte till bara för de mäktiga. Låt oss återföra Irakfrågan dit den hör hemma, hos FN. Det värker i min själ och mitt hjärta när krig bryter ut. Många människor kommer att dö och många liv slås i spillror. När den danske statsministern sade att vi måste starta ett krig för att få fred gav han stoff till Gudrun Schymans (v) tal. - Det är som att säga att vi måste döda folk för att värna livet. Men det är inte med krig och bomber som man bygger demokrati, sade Schyman som vill likna kriget vid en absurd teater. - I radion hörde jag att kriget i Irak förs på tre fronter. Och börsen går upp, oljan går ner och dollarn stärks. Siste talaren var kyrkoherde Mats Hagelin(m) som inviterade alla församlade till kyrkan. Här talade även partikamraten Eddie Diab medan Gudrun Schyman läste en dikt.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons