Kris och beredskap röd tråd i föreläsningsserie
På 2020-talet har ett ämne som mer eller mindre legat i dvala sedan andra världskrigets slut på nytt väckts till liv. Kris och beredskap är idag något som det snackas om. Österlens museum har fingret på samtiden och bjuder under hösten på en föreläsningsserie där detta löper som en röd träd.
Först ut är Lena Alebo som väver ihop dåtid och nutid i sitt föredrag ”Knäbäck i kristider”. Ravlunda skjutfält har en central roll och det handlar om en by som fick flytta när skjutfältet utvidgades och om ett avtal som kan öppna upp för amerikansk närvaro.
Joanna Vadenbring går tillbaka till 1600-talet och snapphanetiden. En tid då snapphanarna förde en slags gerillakrigföring, men där även skåningarna klämdes mellan den svenska och den danska vapenskölden.
Förra gången det talades mycket om kris och beredskap var under andra världskriget. Sverige fick då en försvarslinje som bestod av ett fast kustförsvar. – den så kallade Per-Albin-linjen (efter dåvarande statsministern Per-Albin Hansson).
Göran Mossberg kommer att berätta om den och då speciellt med inriktning på hur den såg ut kring Simrishamn. Vid detta tillfälle kryddas föredraget med en busstur.
Propaganda har alltid varit ett vapen. Kanske tänker en del på Nazityskland, DDR eller Sovjet, men propagandan är här och nu och närmre. Den finns i våra egna vardagsrum på Facebook och andra sociala medier. Frågan är vad propaganda egentligen är? Det ska Gunilla Almström Persson prata om på höstens fjärde föreläsning.
Det sista föredraget handlar om matlagning i kristid. Mari Andrée, från Beredskapsmuseet i Viken, tar upp hur det var i ransoneringstider och det ska även serveras kristidskaka.
Program
5/10 kl. 13: Knäbäck i kristider
12/10 kl. 13: Lantvärn, snapphanar och spionhäxor
19/10 kl. 10: Föredrag och busstur: Det fasta försvaret av Österlen - Per Albin-linjen
26/10 kl. 13: Så försvarar vi oss mot propaganda
16/11 kl. 13: Kristidsmatlagning på riktigt