Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kritiken mot ombyggda hotellet: ”Förstört för alltid”

”Ännu ett hotell som förstörs med ful låda” och ”Kiviks hotell är förstört för alltid”.
Så låter det när gruppen Arkitekturupproret uppmärksammar bygget som fick Simrishamns kommuns arkitekturpris för sex år sedan.
Skärmdump: Arkitekturupproret.
Skärmdump: Arkitekturupproret.

Med hårda ord fördöms bygget i Facebookgruppen Arkitekturupproret. ”Parasiten” kallas den svarta tillbyggnad med stora glaspartier som var en del av den omfattande renoveringen av hotellet som påbörjades 2010.

Ronny Niby, styrelseledamot i Arkitekturupproret, menar att arkitekterna bakom bygget inte har respekterat den ursprungliga byggnadens skönhet.

– Man har i princip tagit en helt annan stil och gestaltning och tryckt in den mellan två andra. Den ursprungliga byggnaden var också en mix, men inte lika utstickande, säger han.

– Dessutom har man valt att ha en trädgård i japansk stil framför, när det andra är lokalt. Det är rent ut sagt onödigt, det finns annat som hade varit lika vackert.

Gruppen har kritiserat en mängd byggnader där man på liknande sätt blandat klassisk och modernistisk arkitektur.

– Grundproblemet i modernistiska tillbyggnader, som vi kallar parasitiska, är att de skriker ”se på mig, vi har byggt detta”, säger Ronny Niby.

– Man respekterar inte den ursprungliga bebyggelsen.

När man studerar de byggen som väckt Arkitekturupprorets ilska är det lätt att få uppfattningen att det är just fyrkantiga lådor som är problemet. Ronny Niby menar dock att man visst hade kunnat bygga modernt även på ett gammalt fiskeläge som Kivik.

– Men inte bredvid det andra. Bygger man ett helt nytt område eller en stadsdel, varför inte. Problemet är var man bygger.

Några förhoppningar om att ”lådan” ska plockas ner har gruppen inte.

– Att riva nu skulle väl vara önsketänkande från vår sida. Men förhoppningsvis tänker de mer tills nästa gång.

Arkitekterna glada för uppmärksamheten

Kamikaze arkitekter, som står bakom om- och tillbyggnaden av Kiviks hotell, har till YA lämnat ett utlåtande som även fastighetsägaren Ove Linde står bakom. Devisen tycks vara att all publicitet är bra publicitet.

”Vi känner oss hedrade av att hamna på Arkitekturupprorets hatlista, vi måste ha gjort någonting rätt”, skriver de.

”Vår hemsida brukar vara välbesökt, men i dag är det 'all time high', till en nivå som inte ens de mest renommerade kontor kan drömma om. Vår mejlbox svämmar över av positiv feedback”.

Arkitekterna tar också upp att alla kommentarer på Facebookinlägget inte är negativa.

Deras utlåtande avslutas med en gliring där Arkitekturupprorets inställning till arkitektur jämförs med nazisternas syn på konst i 1930-talets Tyskland:

”För övrigt tycker vi att Arkitekturupprorets inställning bär spår av 'entartete kunst', vi föredrar mångfaldig arkitektur istället för enfaldig.”