Kruka möter blomma på Kaos

Det är inte varje dag som en keramiker och en florist samarbetar, även om det egentligen borde ligga nära till hands. Växten ska ju förr eller senare landa i en kruka. Hos konsthantverksgruppen Kaos på Södra Mellby skola, har så skett.
Simrishamn • Publicerad 10 augusti 2004

Gerd Zinnerström och Jenny Ekblad påbörjade ett samarbete i våras. Jenny började sälja Gerds krukor i sin blomsterbutik i Ystad och Gerd frågade om de två skulle ställa ut tillsammans. Sagt och gjort. Gerd, som har ateljé i Kverrestad sedan 1988, har gjort krukor i olika former och jordnära nyanser som Jenny sedan har tagit över för att utsmycka med passande blommor och växter - eller tvärtom. Att blommorna smyckar krukorna och krukorna smyckar blommorna är ett faktum. Tonerna är naturnära och dova. - Jag vill inte döda det som ska ställas i krukan, förklarar Gerd. Hon arbetar i lergods, glaserat stengods och stengods bränt i gasoleldad ugn. - Det som är speciellt för mig att just stengods som bränns i gasoleldad ugn. Jag använder koksalt som jag ställer in i ugnen och det gör att natrium i saltet går in i kvartsen i leran som ger speciella mönster på ytan. Utställningen hos Kaos präglas av det rustika i samspel med det gedigna och det grövre. Jenny Ekblad har valt aloer och taklökar. - Det måste vara tåliga växter som kan stå i hettan och hålla sig fina hela utställningstiden. Annars jobbar jag helst med ängsblommor och blommor som är så naturlika som möjligt. På vernissagen bjöd Jenny på blomsteruppvisning genom att skapa en ståtlig men samtidigt alldeles naturlig kreation av just ängsblommor. - Jag gillar det vegetativa och går gärna ut i naturen för att plocka blommor till mina uppsättningar. Vid bröllop utomhus vid havet eller på en äng brukar jag göra sådana här arrangemang, säger Jenny och syftar på blomsteruppsättningen som hon just håller på med. - Nackdelen är att blommorna inte håller särskilt länge. Gerd och Jenny förklarar att det ger en kick att få chansen att jobba tillsammans och utbyta idéer och att de tänker ganska lika med en grön ton som gemensam nämnare. - Bådas grejer lyfter ju varandras jobb. Det är roligt att en riktig florist har valt ut växter till mina krukor, säger Gerd. - Det är kul att göra något tillsammans. Jag tycker mycket om Gerds krukor och de är dessutom väldigt funktionella, säger Jenny. Utställningen hos Kaos pågår till den 22 augusti.

Maria Johansson maria.johansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.