Kultur- och fritidsbudgeten i lås

Kulturchef Gunilla Janlert hoppar in bakom biblioteksdisken och räddar nämndens personalkonto.
Simrishamn • Publicerad 12 oktober 2007

Hur verksamheten ska anpassas till den givna budgetramen är ett diskussionsämne i alla facknämnder så här års.

I kulturnämnden har bland annat biblioteksfilialernas framtid varit på tapeten. Men vid sitt sammanträde i torsdagskväll enades nämnden om att inga större ingrepp i verksamheten krävs. De besparingar som behövs tas på personalkontot.

– Vi har några i personalen som går ner i tid av olika anledningar. Genom att inte sätta in vikarier fullt ut klarar vi det, förklarar Gunilla Janlert. I stället är det chefen själv som får hoppa in i akuta situationer.

– Jag ser det som en chans att möta medborgarna på ett naturligt sätt. Och så får jag en inblick i arbetet och kan göra bättre bedömningar som chef. Därtill tycker jag det är roligt, säger Janlert som jobbade som bibliotekarie tidigare.

Förutom på personalen blir det också en besparing på 175 000 kronor på föreningsbidragen. Anslaget som går till bland annat lokalt aktivitetsstöd, lokalbidrag, studieförbunden och projektbidrag bantas till cirka 3,1 miljoner kronor.

Vid nästa nämndssammanträde ska besparingen fördelas på de olika bidragsformerna. Nämnden beslutade vidare att taxorna ska vara oförändrade 2008. Men att de, även lokalhyrorna, framöver ska indexregleras.

Framöver beslutade nämnden att utreda konsekvenserna av att återgå till gratis lokaler för föreningarna och finansiera det med bantade föreningsbidrag.

Att administrera lokalhyrorna kostar nämligen nästan lika mycket som de ger i inkomst.

Emma Lawesson

0414-289 96

emma.lawesson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.