Kvinnor ofredade på boende

En man som bor på ett äldreboende i Simrishamns kommun har vid flera tillfällen ofredat kvinnliga boenden och även gått in i deras rum. Socialnämnden anmäler nu händelserna till Socialstyrelsen.
Simrishamn • Publicerad 10 januari 2012

Det var i slutet av november i fjor som mannen, som bor på äldreboendet gick in till kvinnliga boenden. Enligt anmälan har han även vid flera tillfällen tafsat på kvinnorna på boendet. De andra boende blev mycket upprörda över mannens beteende. De blev rädda och reagerade kraftigt.

– Därför måste man säga att det förelegat en påtaglig risk för allvarligt missförhållande, skriver socialnämnden i sin lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen.

Efter att personalen på boendet blivit uppmärksam på mannens beteende har distriktssköterskan sett över hans medicinering. Personalen har också fått i uppdrag att vara extra vaksam och ha koll på vad mannen hittar på. Om han exempelvis lämnar den enhet där han själv bor, ska personalen genast be honom gå tillbaka till sin egen enhet. Boendet övervägde även att sätta in extra personal för att komma tillrätta med problemen.

Men det har man aldrig behövt göra eftersom mannen blivit lite lugnare. Mannens anhöriga har också informerats om vad som hänt.

På äldreboendet finns 30 boenden i fyra enheter samt 24 anställda, varav två arbetar natt.

Ann-Louise Olander
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.