Lågt deltagande i valet

Invånarna i Simrishamns kommun blir allt sämre på att rösta i kyrkofullmäktige. Samtliga samfälligheter och församlingar uppvisar i år ett lägre valdeltagande jämfört med 2005. I genomsnitt valde denna gång 14 procent att lämna en röst.
Simrishamn • Publicerad 23 september 2009
Arkivbilder: YA
Arkivbilder: YAFoto: 

I Kiviks församling röstade i år 228 av de totalt 1 617 röstberättigade. Det ger ett deltagande på 14.1 procent. Vid valet 2005 låg siffran i alla fall något högre, på 17.4.

Här landar för övrigt samtliga röster på Samlingslistan i Kiviks församling, som därmed också kammar hem de 15 mandaten. Förra gången fick listan nöja sig med 8 mandat, resten knep då Moderata Samlingspartiet, som numera alltså lämnat leken.

I Borrby – Östra Hoby församling har valdeltagandet sjunkit med några procent, likt i Kivik. I år röstade 358 av de 1 915 berättigade, vilket get ett deltagande på 18.7 procent och därmed även en minskning med 2.6 procent jämfört med förra gången.

Men ändå har Borrby och Östra Hoby, precis som förra året, högst röstdeltagande. I alla fall sett till övriga församlingar och samfälligheter inom Simrishamns kommun.

Sett till resultatet kliver här Aktiv kyrka i Borrby – Östra Hoby församling in och roffar åt sig drygt 62 procent av rösterna och därmed även 9 av de 15 mandaten. Kyrkans väl och En levande kyrka, som vid förra valet låg i topp, har dock lämnat scenen.

Centern och Moderata Samlingspartiet får i Borrby – Östra Hoby vidare nöja sig med 3 stolar vardera. För Centern innebär detta samma resultat som förra gången, medan Moderaterna tar ett steg upp jämfört med 2005.

I Simrishamns kyrkliga samfällighet, alltså med St Olof och Rörum inräknat, var i år röstdeltagandet 0.7 procent lägre än 2005. 925 av 7 028 gick i år och lämnade en röst i fullmäktige.

I likhet med just 2005 landar här Moderata Samlingspartiet i topp med drygt 40 procent av rösterna, medan Arbetarepartiet – Socialdemokraterna får nöja sig med en andraplats. Fördelningen blir 10 respektive 6 mandat.

I övrigt kliver Centerpartiet och St Olof i Simrishamns kyrkliga samfällighet in och tar 4 mandat vardera. En annan nykomling, Miljöpartisterna i Svenska kyrkan, får däremot nöja sig med 1 mandat. Två nya nomineringsgrupper alltså, men samtidigt har också två lämnat kampen sedan 2005, nämligen Hela bygdens kyrka och Kyrkans bästa.

Slutligen har vi fullmäktigevalet i Hammenhög – Stiby kyrkliga samfällighet. Dessa två församlingar räknades förra gången var för sig, med även sammantaget är hur som helst antalet röstdeltagare i år färre.

År 2005 röstade 12 procent i Hammenhög och 11.2 procent i Stiby. När församlingarna denna gång gick till fullmäktigeval tillsammans stannade röstdeltagandet på 10.6 procent.

Det kan även vara värt att göra en jämförelse med valet 2001 i Hammenhög, då andelen röstlämnare var uppe och vände på drygt 18 procent.

Och resultatet för de två orterna? Full pott till Kyrkans framtid i Hammenhög – Stiby kyrkliga samfällighet och därmed också samtliga 21 mandat till samma trupp.

Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.