Annons

Läkare kritiska mot medicinska vården

På vårdcentralen i Brösarp är personalen starkt kritisk till hur Närsjukvården Österlen sköter sitt uppdrag.
Simrishamn • Publicerad 24 januari 2005
På vårdcentralen i Brösarp tvekar läkarna att remittera vissa patienter till Närsjukvårdden.
På vårdcentralen i Brösarp tvekar läkarna att remittera vissa patienter till Närsjukvårdden.Foto: 

I en skrivelse till sjukvårdsdirektör Birgitta Viklund framför distriktsläkare Olof Hedener att man med stigande oro under de senaste fem åren bevittnat en succesiv nedmontering av en tidigare välfungerande medicinklinik i Simrishamn.

"Vi oroas över de brister avseende bemanning, kompetens och utrustning som framkommit genom åren. Varför förlorar man kompetens i den häpnadsväckande omfattning som varit fallet?" undrar man och ställer sig frågande till hur det kommer sig att av de cirka tio erfarna internmedicinare som arbetade på kliniken för fem år sedan bara finns en kvar i dag. Men det är inte det enda personella problemet: "Varför förlorar man sköterskekompetens i den omfattning som varit fallet? Enligt uppgift finns det bara en ordinarie sköterska kvar av staben för fem år sedan."

Annons

Vårdcentralen i Brösarp har erbjudit sig att, som tidigare, regelbundet ta emot AT-läkare, men eftersom det i Simrishamn ständigt varit ett behov av arbetskraft har man där behållit samtliga AT-läkare de fem senaste åren. Numera tvekar vårdcentralens läkare att remittera akuta internmedicinska patienter till Simrishamn eftersom nivån på den medicinska kompetensen oroar dem.

Sedan cirka ett år tillbaka finns det ingen kardiolog på lasarettet vilket man anser även lett till en fördröjd handläggning av yngre högprioriterade patienter med så kallad ischemisk hjärtsjukdom. Man har noterat oacceptabelt långa väntetider för arbets-EKG och även hittat fall där dessa har kunnat ifrågasättas. Därtill påpekas bristande rutiner vad gäller hantering av vissa läkemedel.

När det gäller uppdraget som familjeläkare påpekas att det finns ett otillräckligt antal listningsbara sådana i Simrishamn.

Närsjukvårdens vd Kenneth Grann vill i nuläget inte kommentera kritiken:

– Jag ska i veckan sammanträffa med distriktets presidie samt personal från vårdcentralen och gå igenom kritiken punkt för punkt. Först därefter är jag beredd att ge någon kommentar.

Jea Jonsson

0414-289 97

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons