Annons

Läkare prickas för en missad knuta

En läkare på Simrishamns sjukhus prickas för att han missat en knuta på en äggstock när han undersökte en ung kvinna. Kvinnan fick en tid efteråt så ont i buken att hon fick föras in akut. Man fann då en apelsinstor tvillingcysta - en godartad tumör på äggstocken - som opererades bort.
Simrishamn • Publicerad 10 mars 2003

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) ser allvarligt på missen och menar att "felet är varken ringa eller ursäktligt". Läkaren har nu fått en disciplinpåföljd i form av en erinran. Det var under förra våren som kvinnan sökte vård för smärtor i buken. Läkaren gjorde en ultraljudsundersökning och bedömde att kvinnan hade en mindre cysta av en typ som skulle försvinna av sig självt. En planerad titthålsoperation genomfördes därför inte. Kvinnan hade fortfarande ont en månad efteråt och när läkaren undersökte henne på nytt förklarade han att cystan försvunnit. Efter ytterligare en månad blev kvinnan än en gång undersökt. Denna gång led kvinnan av kraftiga smärtor. Läkarens bedömning var att hon hade ont för att cystan hade spruckit och han skrev ut ett läkemedel. Därefter skickades hon hem. Cirka tre veckor senare förs den unga kvinnan i ambulans till Ystads lasarett där hon opereras akut. Orsaken till kvinnans smärtor är en stor tvillingcysta, det vill säga en hudliknande godartad tumör, på äggstocken. Den opereras bort tillsammans med en äggstock som vridit sig. Kvinnan anmälde läkaren för att han inte hittat och behandlat cystan, trots att han undersökt henne upprepade gånger under nästan fyra månader. Läkaren uppger själv att han inte hittat några cystor efter den första undersökningen. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd menar att läkarens slutsats att cystan brustit inte var "rimlig". Han borde ha förvissat sig om att hans undersökningsfynd var korrekta genom att rådfråga en kollega eller skickat patienten vidare. Läkaren "har av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter", skriver ansvarsnämnden i sitt utlåtande. I går måndag beslutade HSAN att ge läkaren en erinran.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons