Länsrätten avslog krav på hemundervisning

Det var fullt lagligt av barn- och utbildningsnämnden (bun) att besluta att en flicka, som hållits hemma från skolan av sina föräldrar, inte ska få hemundervisning utan gå i skolan. Så anser länsrätten som har behandlat ett överklagande från föräldrarna. De har också vänt sig till Skolverket som nu vill ha en närmare förklaring av nämndens bedömning.
Simrishamn • Publicerad 23 april 2002

Snart har det gått ett helt läsår, flickans första, utan att hon börjat i skolan. Föräldrarna uppger i sitt överklagande att de känner sig kränkta och illa behandlade av den rektor de haft kontakt med. Bun har slagit fast att de inte har något emot hemundervisning i princip, men då måste det ske genom ett nära samarbete med skolan. Eftersom föräldrarna och den skolans rektor kommit på kant med varandra vägrade de. Bland annat påstår de sig inte ha fått några skolböcker trots att de begärt detta av rektorn. Föräldrarna anser att det offentliga skolväsendet är en konstlad miljö med stor press på eleven i en stressande miljö. Därför vill de ge flickan undervisning hemma där hon i lugn och ro kan studera i egen takt. I slutet av mars beslöt Skolverket att själv initiera en utredning rörande bristande stöd till flickan och häromdagen uppmanades bun att förklara sig. Skolverket vill veta ha dokument som visar hur situationen just nu är för flickan, vilka åtgärder som planerats eller redan vidtagits, hur den fortsatta skolgången ska fungera och om kommunen hävdat skolplikten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.