Lärare blir övertaliga till hösten

Ett antal lärare lär bli övertaliga på Österlengymnasiet till hösten, eftersom inga teoretiska program startar då. I veckan informerades samtliga fackförbund. Före sommarlovet ska allt vara klart.
Simrishamn • Publicerad 14 april 2013
Österlengymnasiet.
Österlengymnasiet.Foto: 

Till hösten finns bara 45 elever kvar på skolans högskoleförberedande program. De går sitt tredje och sista gymnasieår. Varken i fjor eller i år har det varit tillräckligt många sökande elever för att kunna starta något av de teoretiska programmen.

Personalkontoret har just börjat arbetet med att se vilka anpassningar som måste göras. Som anställd lärare i Simrishamns kommun är det en las-lista som gäller.

-Det är viktigt med kontinuitet och kvalitet i verksamheterna men det är också viktigt att vi tar ansvar för personalen och följer arbetsrätten. Ibland krockar dessa båda intressen, säger Johanna Sjöstrand.

Hon är kommunens personalchef och den som leder arbetet med personalfrågan på skolan.

-Vi har precis inlett arbetet med att kartlägga resursbehovet. På Österlengymnasiet, men också på andra skolor. Man lägger liksom ett pussel där lärarnas behörighet avgör var de kan tjänstgöra. Först därefter kan vi se om det blir någon övertalighet, förklarar Johanna Sjöstrand.

När man vet vilka resurser som blir över gör personalkontoret en omplaceringsutredning.

-Då tittar vi på hela kommunen. Alltså även utanför barn- och utbildningsförvaltningen. Om du är anställd i Simrishamns kommun har du förtur till lediga tjänster även hos andra förvaltningar.

Enligt tidsplanen ska det i slutet av april vara klart vilka förflyttningar som kan genomföras. Därefter inleds förhandlingar om turordningar.

-Målet är att förhandlingarna ska vara klara innan sommarlovet börjar. Vi kan inte forcera processen, men det är vårt mål.

Lisa Kron
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.