Annons

Lärare nominerad för nya ideer

Öppna klassrummet mot omvärlden och få elevernas kreativitet att blomma. Det är skälen till att Charlotta Wasteson på Österlengymnasiet använder webben i undervisningen. Nu har hon nominerats till lärarstipendiet Guldäpplet.
Simrishamn • Publicerad 16 september 2011
Historie- och svenskläraren Charlotta Wasteson har nominerats till årets Guldäpple för sitt arbete med att förnya undervisningen med hjälp av webbverktyg.Foto: Mark Hanlon
Historie- och svenskläraren Charlotta Wasteson har nominerats till årets Guldäpple för sitt arbete med att förnya undervisningen med hjälp av webbverktyg.Foto: Mark HanlonFoto: Mark Hanlon

– Det är lättare att inspirera eleverna till att vara mer kreativa, konstaterar Charlotta Wasteson när hon visar Skolbloggen, där hennes elever kan hitta information om allt från nationella prov till källkritik.

Hon har just nominerats till Guldäpplet, ett stipendium som delas ut årligen till en lärare som förnyat lärandet med hjälp av IT.

Annons

Det började med en fortbildning inom projektet Lärarlyftet.

– Jag lärde mig olika webbaserade verktyg och lärde mig hur man kan använda dem i undervisningen. Sedan har jag provat mig fram, förklarar Charlotta Wasteson, som undervisar i svenska och historia.

Numera är bloggar, Flickr, wikis och andra internetbaserade hjälpmedel vardagsmat för hennes elever. Alla sina inlämningsuppgifter lägger de till exempel på sina personliga bloggar och större arbeten läggs ut på den gemensamma klassbloggen där man även diskuterar varandras texter.

Charlotta vägleder och uppmuntrar också eleverna till att använda sig av bilder och färg för att bättre presentera sina budskap.

– Jag tycker att eleverna utvecklats mycket. En del som inte tar så mycket plats i klassrummet blommar upp på bloggen, berättar hon.

Tvärt emot vad man kan tro ställer dock tekniken till problem för många.

– Eleverna använder Facebook och så men det vet inte hur man använder datorn till att lära sig saker, söka information eller för att granska källkritiskt. Men när de väl kommit in i det vänder det.

Charlotta Wasteson delar också med sig av sina webb-erfarenheter till kollegorna. På Österlengymnasiet, där alla nya elever numera får en egen dator, anordnar skolan workshops och diskussioner kring modern teknik och undervisning för lärarna.

Karin Ohlsson
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons