Liwell kemi får fler ben att stå på i framtiden

Liwell kemi fortsätter att göra det som företaget är bra på. Nämligen att tillverka färg och lim. De nya ägarna kommer också att satsa på utveckling av perlit som byggmaterial. Man hoppas att det vulkaniska materialet ska revolutionera byggmarknaden. Åtta personer får fortsatt jobb i produktionen.
Simrishamn • Publicerad 27 januari 2012
Den nye och den gamle vd;n tror att Liwells nu kommer att blomma upp igen. Bo Jansson är glad över att Per-Arne Liwell är kvar i företaget.
Den nye och den gamle vd;n tror att Liwells nu kommer att blomma upp igen. Bo Jansson är glad över att Per-Arne Liwell är kvar i företaget.Foto: Sprisse Nilsson

- Nu kör vi med åtta personer i företaget, säger företagets nye vd Bo Jansson. Vi behöver troligen mer personal direkt och nästa år är vi kanske dubbelt så många.

Både den gamle vd:n och den nye vd:n är glada över att Liwells kan leva vidare.

- Företaget borde inte ha gått i konkurs, säger Bo Jansson som är vd i ägarbolaget Perlite concrete Simrishamn AB. Det var för bra och har flera bra produkter. Men företaget var svagt finansiellt och klarade inte valutasvängningar.

Marknadsföringen kunde också ha varit bättre menar de nya ägarna. De räknar med att fördubbla försäljningen under 2012.

Man kommer att behålla och utnyttja den förre vd:n Per-Arne Liwells kunskaper i det nya företaget, han fortsätter som produkt- och platschef.

- Det är mycket roligt att företaget blir kvar i Simrishamn, säger Per-Arne Liwell som startade kemiföretaget 1985 och som mest haft 32 anställda. Det hade varit sorgligt om maskinparken styckats upp och skingrats.

Han kommer att koncentrera sig på produktionen.

Det nya bolaget kommer att gå in med de pengar som behövs. De nya ägarna har betydligt större muskler. Man kommer att satsa mycket på utveckling av perlite som byggmaterial, men även färg och lim.

Det nya bolaget kommer att behålla Liwell kemi som namn och varumärke.

- Man kan säga att det blir två verksamheter i framtiden, berättar Bo Jansson. Perlit och Liwell.

Perlit är ett vulkaniskt material som i dag används som isolering. Det är ett lätt och starkt material som anses som mycket brandsäkert. Materialet skulle bland annat kunna ersätta gipsskivor och isolerskivor som byggmaterial.

- Syftet är att utveckla perlite till industriell produktion. förklarar Ulf Hubendick.

Han är styrelseordförande och en av flera delägare i det nya ägarbolaget. Hubendick har en bred och gedigen bakgrund som konsult och har arbetat med flera utvecklingsprojekt i företag som SAS och ABB.

Affären blev klar förra veckan och innebär att Perlite concrete köpt Liwells konkursbo. Liwells gick i konkurs i slutet av oktober förra året.

Tobias Johansson är en av de som återanställts. Han arbetade fram till jul i det konkursade företaget när Ackordscentralen drev Liwells.

- Det känns underbart skönt att få jobba vidare. Jag är glad.

Uvecklingen av det nya materialet perlite har till största delen gjorts av Jacques Öhlund och Bo Jansson. Det var också de två som startade bolaget.

- Vi har bland annat hållit till i gamla konservfabriken, säger Jacques Öhlund.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.