Lösning för Österlens museeum

Nu är avtalet med Fornminnesföreningen om kommunens övertagande av Österlens museum klart och godkänt i kommunstyrelsen. Innebörden är i stora drag att kommunen övertar den personal man önskar, att föreningen behåller samlingarna i sin ägo medan kommunen tar över butiken.
Simrishamn • Publicerad 7 maj 2004

- Vi är nöjda med avtalet. Nu ska det bli skönt att komma igång, bland annat har vi en hel del skrifter som ska publiceras, säger Gunnel Diab, ordförande i både den gamla och den nya föreningen Fornminnes- och hembygdsvård i Sydöstra Skåne: - Möjligen blir det så framöver att den nya föreningen upphör eftersom den startades enkom för att vi skulle kunna driva verksamheten vidare efter konkursen. Och det är ju den gamla föreningen som äger samlingarna. Kommunens kostnad för köpet av Hafreborg blir cirka två miljoner kronor. Investeringar i bland annat brandskydd uppskattas till 2,8 miljoner kronor och en eventuell hiss cirka 600 000 kronor. Av avtalet framgår också att kommunen ska lösa in det lån som föreningen lämnat till Björkengrenska stiftelsen. Det rör sig om 955 000 kronor som ursprungligen var ett lån till ombyggnad av Norra Längan - den del som kommunen tar över och som byggnadsnämnden ska flytta in i. - Det här är ett stort ekonomiskt övertagande för kommunen och ett stort ansvar. Men vi vill ju ha kvar museet och då fanns inga andra alternativ, säger kommunalrådet Christer Akej (m). Att köpa lagret i butiken beräknas kosta 225 000 kronor och därutöver tillkommer vissa hyreskostnader på cirka 200 000 kronor för tiden från årsskiftet till 15 april. Det var den 1 april som kommunen tog över ansvaret för museet. Hur stor del av personalen som kommunen ska ta över är inte helt klart. Hittills har fyra personer återanställts, bland dem förstås museichefen Lena Alebo. Den nya arbetsgivaren, kultur- och fritidsförvaltningen, kan i övrigt välja fritt när det gäller återanställning, dock inom ramen för den lagstadgade förturen. Fornminnesföreningen har ställt upp på att även fortsättningsvis bidra med sitt engagemang och ideella insatser, bland annat i butiken. Garverimuseet och lantbruksmuseet i Hammenhög upplåts till föreningen som driver dem vidare. Det definitiva klartecknet till avtalet ges av fullmäktige.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.