LRF-ombud: "Östeuropa inget hot"

Unge lantbrukaren Per-Ola Olsson från Rörum deltar i helgens riksstämma för LRF Ungdom. Han är en av fyra ombud från Skåne.
Simrishamn • Publicerad 8 mars 2002
BILD: PONTUS PERSSON
BILD: PONTUS PERSSONFoto: 

- Vi jobbar för att göra lantbruket attraktivare, så att unga människor kan känna glädje och framtidstro. Det säger 21-årige lantbrukaren Per-Ola Olsson, Rörum, som själv är hoppfull vad gäller lantbrukets framtid. Han är en av fyra ombud för LRF Ungdom i Skåne som på fredag och lördag deltar i riksstämman på LRF:s kursgård i Sånga-Säby, utanför Stockholm. Ombuden ska ta vara på de skånska intressena vid stämman, som lockar ett 60-tal ombud från hela landet. Skåne är det största länsförbundet med cirka 2 100 medlemmar av totalt 17 000. - Vi ska göra ett ställningstagande till Cap, som är EU:s gemensamma jordbrukspolitik, säger Per-Ola, själv öppen för att EU utvidgar sina gränser österut. Han ser inte Östeuropas jordbruk som ett hot, utan tycker att det finns mer närliggande konflikter, såsom jordbrukets och bostadsbolagens dragkamp om Skånes mark. Vid riksstämman deltar lantbrukets ungdomsorganisationer i de nordiska länderna, LRF:s riksordförande Caroline Trapp, lantmästarkåren från Alnarp samt representanter för miljö- och jordbruksutskottet. Per-Ola Olsson fick sin agrara skolning på naturbruksgymnasiet i Önnestad. Därefter köpte han en gård vid Bästekille, där han bedriver växtodling på 30 hektar. - Jag har maskinsamverkan med min far, Kent Olsson, och hjälper honom med mjölkkorna. Så det är fullt upp, berättar Per-Ola, som i fjor höstas valdes in i Skånestyrelsen för LRF Ungdom. - Genom att min far är aktiv i LRF har jag lärt känna mycket folk i rörelsen, tillägger Per-Ola Olsson, som är en glad påläggskalv.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.