Lyckat utbyte med Kerpen

- Jag tycker att tyskan funkade bra, säger Therése Svensson, en av de elva tjejer på Friaborgsskolan som deltog i höstens resa till Kerpen, i trakten av Köln.
Simrishamn • Publicerad 26 september 2002

Frida Olsson är också nöjd med resan: - Jag kunde inte smita undan med engelska, eftersom mina värdföräldrar bara pratar tyska. - Tunghäftan släpper när man märker att man klarar sig väl med språket, tillägger Emma Hall. Hon tycker att alla som läser tyska borde ta chansen att träna sina språkkunskaper genom att resa till Tyskland. De elever som deltog i utbytet går i årskurs 2 och 3, vilket innebär att de har några års erfarenhet av tyska språket. Det lyckade utbytet med gymnasiet i Kerpen har pågått i tolv år. Enligt språkläraren Kerstin Labbé har den så kallade Pisa-undersökningen visat att svenska elever har goda kunskaper i tyska, engelska och matte. - Kerpen ligger i Nordrhein-Westfalen, som har nitton miljoner invånare. Delstatens kulturministerium har inlett ett samarbete med Skolverket i Sverige om bland annat de nationella proven, främst för årskurs 9. Den tyska skolan ifrågasätts nämligen av tyskarna själva, säger Kerstin Labbé. Hon menar att samarbetet på nationell nivå ökar värdet på det lokala utbytet mellan eleverna i Simrishamn och Kerpen. Dessutom är skolan i Kerpen en Europaskola, som har utbyte med elever från exempelvis England, Frankrike och Polen. Friaborgseleverna tillbringade en vecka hos sina värdfamiljer i Kerpen, där de fick följa med sina tyska kompisar till lektionerna. På ett museum i Bonn kunde eleverna lära sig mer om tysk nutidshistoria, från andra världskrigets slut till våra dagar. I den gamla Hansastaden Köln besöktes olika museer och den välkända domkyrkan. - Vi fick åka gokart också, tillägger Louise Jönsson, som tillsammans med Kristina Mårtensson ska skriva en rapport om resan, på tyska och svenska.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.