Annons

Mäklarna och kommunen i samarbete

I kampen för fler kommuninvånare flirtar kommunledningen med mäklarna. Efter ett möte dem emellan härom dagen tänker kommunledningen åter igen trycka på byggbolagen om behovet av lägenheter i stan.
Simrishamn • Publicerad 18 augusti 2002

Mäklarna påpekade under mötet att det skulle behövas fler lägenheter i stan. Dels för att äldre människor som bor på landsbygden skulle kunna flytta in till stan och därmed lämna hus efter sig som skulle kunna attrahera fastboende. Dels för att vissa husspekulanter egentligen hellre hade köpt en något större och exklusivare lägenhet än ett hus. - Båda kategorierna kan sägas vara köpstarka. De har helt enkelt råd med en lite dyrare nybyggd lägenhet, säger Christer Akej. Jag tror inte byggbolagen är medvetna om den marknaden. Det finns faktiskt ett sug efter lägenheter bland 55+ och friska pensionärer. Anitha Lindqvist var en av fastighetsmäklarna som var med på mötet: - Tänk om polishuset kunde fyllas med trevliga lägenheter i olika storlekar. Det hade varit något. Idén till ett utbyte mellan mäklare och kommunen är egentligen skillingebon Karl Granlunds. - Han är en driftig före detta företagsledare som ställde till med en träff ombord på Klara Marie mellan mig som kommunalråd, mäklarna och deras köpare. Det blev inte så lyckat, men ur träffen föddes idén med ett utbyte, berättar Christer Akej. - Mäklarna har ju en nyckelroll. Det är de som först träffar blivande kommuninvånare och därför hör vad folk har för synpunkter på kommunen. Omvänt kan vi ju använda mäklarna för att få ut budskap om saker som är på gång i kommunen och som eventuellt kan få husköpare att vilja bli permanentboende, säger Akej. Att man kan dra ömsesidig nytta av varandra håller mäklarna med om. - Våra kunder är ofta pålästa. De vet mycket om kommunen. Men vad de saknar är kommunikationer. Många av de sommargäster som köper hus säger spontant: Tänk om vi kunde bo här och behålla våra jobb i storstan, berättar fastighetsmäklare Anita Lindqvist. Även efter elektrifieringen av järnvägen blir restiden för lång, i mångas tycke. - Smärtgränsen tycks gå vid en timmes restid, säger Anita Lindqvist.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons