Man frias från kvinnomisshandel

En man från Simrishamn frias från anklagelsen om att han misshandlat sin före detta fru.
Simrishamn • Publicerad 24 maj 2012

Tingsrätten menar att det inte är styrkt att mannen slagit kvinnan. Snare kan det vara så att han fick värja sig för en attack från kvinnan. Och att hennes blåmärken kan ha uppkommit då.

Kvinnan och mannen var tidigare gifta. I slutet av deras relation hade de ett spänt förhållande eftersom den 70-årige mannen hade varit otrogen.

Vid en middag blev det bråk mellan de båda. Kvinnan och mannen har lämnat två helt olika berättelser om vad som hände efter måltiden.

Kvinnan har uppgett att hon fick ta emot flera slag och att mannen tog strypgrepp på henne tills det svartnade för ögonen.

Mannen har berättat att kvinnan tog en tomflaska vin som hon druckit ur och hotade att slå ihjäl honom. Och att hon sedan började slå honom med slag och sparkar. Han fick värja sig och ta tag i kvinnan i ansiktet när hon försökte bita honom. Enligt mannen ska kvinnan sedan ha ramlat baklänges. Han skyndade sig då ner i källaren.

Det som får tingsrätten att tro mer på mannen är ett vittnesmål från en kvinna som bodde hos det före detta paret under tre år.

Hon har berättat att kvinnan haft vissa problem med alkohol och att hon kunde bli mycket aggressiv. Samt att hon vid ett tidigare tillfälle hotade att slå ihjäl mannen med en yxa. Och att mannens otrohetsaffär kränkte kvinnan.

Rätten skriver i domen att det inte kan uteslutas att händelsen gått till som mannen berättat och att det inte finns någon starkare stödbevisning för att kvinnan misshandlats.

Om det gått till som mannen berättat har han haft rätt till nödvärn.

Eftersom det inte är styrkt att kvinnans misshandlats ska åklagarens åtal ogillas, skriver rätten i domen.

Ann-Louise Olander
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.