Annons

Många frågor om bun-chefen

Har upphandlingen av tjänsterna som ny barn- och utbildningschef skett i enlighet med lagen om offentlig upphandling och kommunens egen policy för upphandling?
Simrishamn • Publicerad 23 augusti 2002

Denna och nio andra frågor ställer ett 30-tal personer till kommunstyrelsen, inför dess extramöte på måndag. Gruppen, med gladsaxbon Jacob Schmidt i spetsen, anser att de senaste två veckornas dramatiska händelser kring barn- och utbildningsnämnden (bun) har upprört många. Gruppen accepterar inte vad som sker, utan kräver svar på sina frågor. Gruppen konstaterar att det kostar cirka 2,4 miljoner kronor plus moms att utreda buns verksamhet. Detta sedan bun-chefen Fredrik Röstenius sagt upp sig. Kommunalrådet Christer Akej (m) pekar dock på lagen om offentlig upphandling (LOU): - Vid akuta lägen har kommunen rätt att köpa upp tjänster, utan att begära in anbud. Men Jacob Schmidt hävdar att det vid direkt upphandling rör sig om små summor, upp till två basbelopp: - Det är skillnad på två basbelopp eller 75 800 kronor och 2,4 miljoner! Christer Akej säger att det är många och stora frågor som gruppen ställer. Men det tar några dagar att besvara, eftersom det är bun och olika tjänstemän som handlägger frågorna. Han uppger att kommunstyrelsen på måndag formellt utser Bernt Strömgård till tillförordnad bun-chef. - Vi måste ju lösa den akuta situationen och ha någon som leder förvaltningen. "Gladsaxgruppen" undrar hur kommunstyrelsens arbetsutskott kunde avtala med Fredrik Röstenius om ett avgångsvederlag på minst 900 000 kronor, inklusive sociala avgifter, trots att denne själv sa upp sig. Gruppen undrar också om kommunledningen har rätt att att göra en upphandling av denna typ och storlek, utan att förankra den i nämnd eller fullmäktige. Enligt gruppen har buns ledamöter inte informerats eller rådfrågats i den uppkomna situationen. Därför undrar gruppen om kommunstyrelsens arbetsutskott ska ta över frågor som ligger inom nämndens kompetensområde, såsom ledning, framtida organisation, policy, kvalitet och avgångsvederlag. Gruppen vill veta vilket uppdrag som konsulten har. Ingår frågor om ny skolplan, kvalitet, pedagogik, arbetsmiljö och andra aspekter än de rent företagsekonomiska? Beträffande budgeten för Gladsax skola, så har denna minskat under senare år "trots stabilt elevunderlag." Samtidigt visar prognosen för hela bun på ett underskott i år på 10 miljoner kronor. "Vilka kostnader är det egentligen som skjutit i höjden?" Det vill gruppen ha svar på.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons