Mängden sockerbetor minskar

Möjligheten att från och med i år sälja odlingskvoter på sockerbetor medför att den volym som nästa säsong transporteras från Gotland via Simrishamn minskas med cirka 15 procent.
Simrishamn • Publicerad 7 februari 2003

Dessutom lär de gotländska odlarna få sämre lönsamhet eftersom Danisco hårdnackat vägrar att fortsätta ge de gotländska odlarna ekonomiskt stöd till transporterna. Just nu förhandlar betodlarna med Danisco om någon annan form av kompensation. -Vi beklagar systemet med kvotförsäljning eftersom det slår så hårt mot oss. Ska det fortsätta vill vi att försäljningen ska delas upp inom regioner. Som det är nu köps våra kvoter upp av de skånska odlarna och det är väldigt oroande, säger Roland Rodebjer, ordförande för de gotländska betodlarna. Han är kritisk till Daniscos agerande och till det avtal om kvotförsäljning som slöts i fjor med Svenska Betodlarnas Centralförening (SBC). Mot bakgrund av att transportstödet försvinner har gotländska odlare börjat sälja ut sina kvoter. -Kvotförsäljningen bygger på framtida förväntningar, konstaterar Roland Rodebjer, och för hans medlemmar ser de inte särskilt ljusa ut. Fram till den 15 januari var försäljningen öppen och den resulterade alltså i att det "bara" odlas till 85 procent på Gotland. -Vi jobbar naturligtvis för större volymer, men det här betyder mindre volym för Simrishamns hamn och det är vi de första att beklaga. Vi har bra kontakter och goda erfarenheter med kommunen. Den 20 februari går kontrakten mellan odlarna och Danisco ut och innan dess hoppas Roland Rodebjer att ha fått ett avtal till stånd om någon annan form av ekonomiskt stöd. I det gamla avtalet stod Danisco för 75 procent och LRF för 25 procent av transportkostnaderna. Men nu vill Danisco inte vika från det som gäller för alla andra odlare, nämligen att man betalar de första 125 kilometrarna. Allt därutöver får odlarna själva bekosta. -Det betyder att vi får mycket sämre förutsättningar än till exempel de skånska odlarna med mycket högre fraktkostnader. Lönsamheten blir sämre även om den som har en rationell produktion fortfarande kan klara det, säger Roland Rodebjer. De gotländska betodlarna har vänt sig till regeringen och representanter från Jordbruksdepartementet har fört diskussioner med Danisco. Dock utan framgång. När det nu gällande avtalet ingicks 1996 stod staten för vissa investeringar men på grund av EU-regler kan man inte stödja transporterna ekonomiskt.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.