Annons

Mast utan bygg-lov i Brantevik

En bredbandsmast som satts upp i Brantevik saknar bygglov, och sedan masten kom upp har en granne fått problem med sin hörslinga. En lösning lär dock gå att hitta.
Simrishamn • Publicerad 4 januari 2005
Bredbandsmasten i Brantevik ser mest av allt ut som en lyktstolpe utan lykta. Men bygglov behövs ändå enligt stadarkitektkontoret. Bild:Jan-Olle Persson.
Bredbandsmasten i Brantevik ser mest av allt ut som en lyktstolpe utan lykta. Men bygglov behövs ändå enligt stadarkitektkontoret. Bild:Jan-Olle Persson.Foto: 

På ett hörn vid Pantaregatan i Brantevik står sedan någon vecka en mast för luftburet bredband. Någon strålningsfara innebär den lyktstolpeliknande masten inte.

– Effekten är 0,1 watt, det vill säga samma effekt som vanliga trådlösa telefoner, och väldigt mycket mindre än en vanlig mobiltelefon som kan ha en effekt på upp till två watt mätt när man håller den vid örat. säger Claes Anderssson, vd på företaget Teleservice Bredband AB som låtit sätta upp masten. Men för Karin Andersson som bor tvärsöver gatan har den nya utrustningen ställt till problem.

Annons

– Ända sen den kom upp har det surrat i hörslingan som jag har hemma. Jag har haft samma problem en gång tidigare på en arbetsplats, där en elcentral gav samma störning, säger Karin Andersson som är hörselskadad.

Enligt Claes Andersson ska dock inte den nyuppsatta utrustningen kunna ge den typen av störningar.

– Hade det rört sig om en el-transformator hade det kunnat bli störningar men lådan nertill på stolpen innehåller bara en vanlig elmätare och en signalomvandlare.

Lars Ström på Elsäkerhetsverket i Stockholm bekräftar att en transformator hade kunnat ge störningar även på tio meters avstånd. Tekniken med luftburet bredband är däremot inte känd för att ge problem.

Oavsett om det nu är masten som ställer till problem för Karin Andersson eller ej skulle den definitivt haft bygglov, enligt Tore Hansson på stadsarkitektkontoret i Simrishamn. Och vid en bygg-lovsansökan hade grannarna fått yttra sig. – Då hade de ju fått reda på mina problem och kunnat sätta den en bit bort direkt, säger Karin Andersson.

Att något bygglov inte sökts kan dock bero på ett missförstånd. Claes Andersson uppger att han vid ett telefonsamtal med stadsarkitektkontoret fått besked om att bygglov inte krävdes.

– Jag vet inte vem han talat med här, och det är ju inte uteslutet att det blivit något missförstånd. Men nu får de söka bygglov, utrustning av den här typen kräver tillstånd även om den ser ut som en lyktstolpe.

Och bygglovsansökan lär det nu bli.

– Visar det sig att grannar eller kommunen tycker att platsen är olämplig så får vi försöka hitta en annan. Vi vill lösa det här i samförstånd, säger Claes Andersson.

Ulrika Wangel

Annons

0414-289 96

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons