Annons

Medeltidsfestivalen har det mesta

De strålade i kapp med solen, Fredrik Paulsson och Maria Lundström. Nog sa de ja till varandra alltid, innan de lämnade Vallby kyrka och skred vägen fram till Glimmingehus, mitt under den sjudande medeltidsfestivalens första dag med 2 500 besökare.
Simrishamn • Publicerad 18 augusti 2002

Långt innan bröllopsföljet nådde borgen i lördags förmiddag var skådespelet i full gång. På marknaden krängde knallarna skinn, musikinstrument, verktyg och diverse ätbart, medan hantverkarna i tältlägret visade sin hantverksskicklighet. Men festivalen liksom stannade upp när de nyvigda anlände. I de vackraste medeltida kreationer överglänste de alla som följde dem i procession fram till borgen. På trappan välkomnades de av Sankta Anna kören innan de drog sig tillbaka till ett mer privat firande i stekarhuset och festivalen kunde fortsätta. En medeltidsfestival på Glimmingehus har verkligen det mesta. Spänning i Riddarsällskapet Silferfalkens tornerspel och i uppvisningarna av riddarna i Scramasax och soldaterna i Hvidehorse Fionia. Men också mycket skön musik. Inte minst De vandrande kvinterna lockade många åhörare när de framträdde invid örtagården. Även Virelai, Pilgrim Shoes, Flumbra och de andra musikerna får festivalen att låta medeltid. Undras hur många som nynnar de hopplöst medryckande melodierna på väg hem från Glimmingehus. Att ta sin upp i borgen har förvisso sina sidor under festivalen. De bryska vakterna fann uppenbarligen nöje i att finna på besvärliga regler. Inte nog med att kräva lösenord av besökarna. Oro i lägret blev det när en dam var så olydig att hon passerade en av vakterna på fel sida när hon gick in i borgen. Efter ett andra försök att ta sig förbi vakterna gick det bättre. Alla är med i skådespelet. Även besökarna. Det är som att sitta på första parkett på en stå-upp-show. Plötsligt är man en del av föreställningen.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons