Mensvärk en sjukdom

Svår mensvärk är skäl till sjukersättning. Det anser länsrätten som gett en 40-årig kvinna från Österlen rätt mot försäkringskassan.
Simrishamn • Publicerad 7 februari 2007

Det tog flera år innan kvinnan fick kontakt med en läkare som kunde diagnostisera hennes regelbundet återkommande problem. Varje månad drabbas hon av symptom som till exempel depression, dålig självkänsla, fobier, sömnsvårigheter, yrsel och värk. Det hela börjar ett par dagar innan mensen bryter ut och under en månad är det inte ovanligt med ett par veckors sjukdom.

Flera läkare har yttrat sig i målet som pågått flera år. Under 2005 kom hon i kontakt med en läkare som i ett intyg konstaterade att hennes besvär härrörde från premenstruella störningar (PMS).

I fjor somras fick hon kontakt med ytterligare en läkare, den här gången en specialistläkare inom gynekologi, som slog fast att kvinnan led av PMD, premenstruell dysfori som är en svårare form av PMS.

Försäkringskassan låter sig dock inte nöja med länsrättens dom som gav kvinnan rätt till halv sjukersättning att betalas ut retroaktivt från och med mars 2005 då försäkringskassan drog in sjukersättningen. Nu har kassan vänt sig till kammarrätten med ett överklagande. Det grundar sig bland annat på att det läkarintyg som styrker kvinnans arbetsförmåga på grund av sjukdom inte fanns när kassan, dess socialförsäkringsnämnd, fattade sitt beslut. Man ifrågasätter också varaktigheten i sjukdomen.

Under minst ett år ska denna vara styrkt för att sjukersättning ska utgå. Och det ansåg länsrätten att den är.

Jea Jonsson

0414-289 97

jea.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.