Annons

Miljöchef tog med kompisar på tjänsteresor

Region Skåne startade på tisdagen en internutredning av miljöchefen Peter Erlövs kritiserade tjänsteresor med hyrda sportflygplan.
Simrishamn • Publicerad 1 september 2011
Peter Erlöv.
Peter Erlöv.Foto: 

Regionen reagerar bland annat mot att kamrater till Erlöv följt med på resorna. Det framkommer i ett pressmeddelande från den tillförordnade utvecklingsdirektören Jerker Bjurnemark. Anledningen till att han godkände miljöchefen Peter Erlövs tjänsteresor var att resorna då bedömdes vara ”kostnadseffektiva, tidsbesparande och miljövänliga”. Men vid en genomgång av Peter Erlövs reseräkningar visar det sig nu att han har gjort undantag från det godkända upplägget för resan.

– Vid två tillfällen har till exempel privatpersoner fått flyga med, vilket inte är förenligt med våra villkor för tjänsteresor, säger Bjurnemark.

Annons

En sådan resa är den till Hammerfest och Bodö, som genomfördes i juli förra året. Enligt ansökan skulle Peter Erlöv flyga via Gotland till Nordnorge.

Men i kvittona som han bifogat i sin reseräkning på drygt 30 000 kronor finns även landningsavgifter från finska Jyväskylä och Kuressaare i Estland.

Den andra resan gick till Holland och England nu i sommar och resan överensstämde inte med det upplägg som på förhand godkänts av Region Skåne.

Enligt Jerker Bjurnemark har Peter Erlöv inte följt Region Skånes regler för reseräkningar. Bland annat har resornas syfte inte framgått.

– Vi godkänner en resplan och när genomförandet sedan inte överensstämmer med det vi godkänt finns det fog för att utreda var det brustit, säger Jerker Bjurnemark.

Utredningen beräknas vara klar i slutet av september. Peter Erlöv har tidigare varit miljö- och hälso­skyddschef i Simrishamn.

Tidningen har förgäves sökt Peter Erlöv för en kommentar.

Karin Ohlsson
Oskar Forsberg, Matti Stenrosen
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons