Miljöförbundets politiker har brustit

Kommunfullmäktige beslutade att ge Miljöförbundet en anmärkning. Politikerna följde därmed revisorernas förslag vid sitt möte på måndagskvällen. Fullmäktige gav dock miljöpolitikerna ansvarsfrihet.
Simrishamn • Publicerad 29 maj 2012

Alla partier var överens om att Miljöförbundets politiker brustit i ledning och kontroll.

Det är Miljöförbundets sätt att sköta ekonomin som fått revisorerna att reagera. Under förbundets första två år har man gått med stora underskott. 2010 var det ett minus på nästan två miljoner kronor. 2011 var det en bra bit över två miljoner.

Ordförande i Miljöförbundet Ingemar Nilsson (M) som också sitter i fullmäktige kunde förstå revisorernas kritik. Men lade hela skulden på den förre miljöchefen Rickard Sandberg.

- Det är inte lätt att styra upp en chef som inte vill. Ställde man krav blev det genast till arbetsmiljöproblem, sa Ingemar Nilsson.

Revisorernas ordförande Birgitta Larsson (FP) som satt med på mötet begärde nu ordet. Hon gav Ingemar Nilsson rätt till en del och sa att förre miljöchefen delvis vilsefört de styrande politikerna. Men menade att politikerna skulle ha vaknat till liv långt tidigare.

Fick inget svar

- Redan 2010 gick förbundet 1,9 miljoner kronor back, berättade Birgitta Larsson. Vi såg tidigt att 2011 års budget inte gick att granska. Vi skrev brev till Miljöförbundet, för att inte samma underskott skulle uppstå en gång till.

Revisorerna fick aldrig något svar från Miljöförbundet. Ingemar Nilsson sa att han aldrig fick något brev.

Fis Lena Ivarsson tyckte att det var viktigt att lyssna på revisorerna och ta lärdom.

- Det är viktigt att ha koll på ekonomi varje månad. Här verkar det som om man inte haft någon konsekvent rapportering. Ledning har brustit i kontroll.

Maria Sällberg
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.