GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljökrav följdes inte

Vallby gräv & schakt har gjort jobb åt kommunen i många år. Vid senaste upphandlingen förlorade man. Kontraktet på tre år gick till ett företag i Kristianstad. Nu visar det sig att JKN Entreprenad inte följer de miljökrav som ställts upp i kontraktet.
Simrishamn • Publicerad 9 januari 2013
Vid en vattenläcka på Allgatan i december förra året ryckte JKN ut och grävde. Kommunens gubbar står i gropen. För dem är det extra viktigt att avgaserna från maskinen är så rena som möjligt, säger Ingvar Bengtsson. Eftersom de är utsatta nere i gropen.
Vid en vattenläcka på Allgatan i december förra året ryckte JKN ut och grävde. Kommunens gubbar står i gropen. För dem är det extra viktigt att avgaserna från maskinen är så rena som möjligt, säger Ingvar Bengtsson. Eftersom de är utsatta nere i gropen.
Foto: Gert Ljungqvist

- Det måste vara lika villkor för alla, säger Ingmar Persson på Vallby gräv. Det kostar att ha maskiner som är miljöklassade.

Han är besviken över att kommunen inte håller på de krav som man själv satt upp inför upphandlingen i höstas.

Kommunen betraktar inte det som hänt som ett kontraktsbrott.

Företaget har nu tagit hjälp av ett juridiskt ombud i sina kontakter med kommunen. Man vill ha en förklaring och överväger att begära skadestånd för uteblivna jobb och inkomster. Eftersom man menar att allt inte har gått rätt till.

- Vi vill ha en konstruktiv dialog med kommunen, säger Richard Sahlberg vid Foyens advokatfirma som är specialiserad på entreprenadrätt och offentlig upphandling. Ytterst sett kan detta bli en civilrättslig fråga och hamna på tingrättens bord.

I skrivelsen till kommunen betonas att de jobb som redan gjorts av Kristianstadsföretaget skulle gått till Vallby gräv & schakt eftersom JKN Entreprenad körde med maskiner som inte uppfyllde miljökraven.

- Här har man gått miste om jobb som företaget har rätt till, säger Richard Sahlberg. Därmed också utebliven vinst.

Två gånger har Vallbyföretaget uppvaktat kommunen och påtalat att det görs grävarbeten med maskiner som inte lever upp till miljökraven.

Första tillfället träffades samhällsbyggnadsförvaltningen och Vallby gräv utan att man kunde komma till någon slags lösning. Knappt en vecka senare uppvaktas kommunalrådet Anders Johnsson.

Han säger till Ystads Allehanda att stämmer Vallbyföretagets uppgifter så är det inte bra.

- Men jag kan och vill inte gå in och styra över i detaljfrågor, säger Anders Johnsson (M).

Samhällsbyggnadsförvaltningens chef Ingvar Bengtsson tycker det är tråkigt att det blivit bråk kring upphandlingen. Han beklagar också att man tappat Vallby gräv & schakt som entreprenör.

- Den detaljkunskap som företaget har om kommunens ledningsnät efter drygt 30 års grävjobb förlorar vi, säger han.

Ingvar Bengtsson ser dock inte det som hänt som ett kontraktsbrott från JKN Entreprenads sida.

Enligt honom har det gått två maskiner som inte är uppfyller kraven varav den ena är borta nu.

- Den andra maskinen ska entreprenören ha köpt av Volvo i god tro att den uppfyller de krav som vi har ställt.

Enligt Ingvar Bengtsson har entreprenören JKN blivit erbjuden av Volvo att byta ut den mot en maskin som uppfyller miljökraven.

Nu kommer kommunen att först granska de handlingar som Volvo ska skicka över om maskinen innan man tar ställning till hur man ska agera.

-Kommunen har ju allt intresse av att vi får vad vi har beställt.

Även kommunens revisorer har visat intresse för turerna kring upphandlingen.

- Jag vill inte berätta något just nu, förklarar Ann-Marie Louison (C). Men vi tittar på flera avtal.

JKN har avböjt att kommentera tills ”alla fakta kommer på bordet”.

Maria Sällberg
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.