Miljöpartiet inviterar till ny förhandling

Miljöpartiets ledamöter i ”Ystad Österlenregionens miljöförbund” öppnar för ny förhandling kring fruktodlarnas användning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden.
Simrishamn • Publicerad 2 maj 2011

Bakgrunden är att Öster­lens naturvårdsförening överklagat miljöförbundets dispenser till odlarna som därmed befarar att årets skörd går om intet.

I ett öppet brev till förbundets presidium föreslår förbundets miljöpartister Helena Milstam Björklin, Ystad, och Gerrit Hoogendoorn, Tomelilla, att presidiet sammankallas för att fatta nytt beslut i frågan.

Miljöpartiets representanter i förbundet ”tycker att det är angeläget att så snabbt det går hitta en lösning för Österlens fruktodlare, så att årets äppelskörd inte riskerar att skadas”.

Det miljöpartisterna vill är att miljöförbundet enas om dispensgivning för fruktodlarna i enlighet med tjänstemännens förslag. Enligt detta får odlarna tre år på sig att ställa om sin odling till minskad användning av bekämpningsmedel i de inre vattenskyddsområdena på genomsläpplig mark. Detta skulle enligt miljöpartiet minska riskerna för överklaganden. De tre åren skulle odlarna ägna åt att modernisera sina metoder för bekämpning och Simrishamns kommun skulle ägna åren att se över sina behov av vattenskyddsområden.

Ann-Louise Olander
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.