Minus för kommunalt kraftbolag

Österlens Kraft AB i Simrishamn omsatte i fjor närmare 80 miljoner kronor, en ökning med över 5 miljoner jämfört med året före. Bolaget redovisar också en förlust efter skatt på 1,7 miljoner kronor.
Simrishamn • Publicerad 19 april 2002

Rörelseresultatet blev 5,3 miljoner kronor före finansiella poster och skatt. Efter skatt blev det en förlust på drygt 1,7 miljon kronor. - Vår betalningsförmåga har förbättrats, sa ekonomichef Lars Hörbo vid onsdagskvällens stämma för Österlens Kraft ekonomisk förening, som äger bolaget. Hörbo medgav att avkastningen på totalt kapital, 3,35 procent, inte är tillräckligt. Men olika åtgärder vidtas för att förbättra lönsamheten. Företagets VD Åke Sandberg sa inledningsvis att det varit ganska höga konsumentpriser på el. Anledningen är bristen på vatten i magasinen i norra Sverige och Norge samt en höjning i producentledet. - Priserna har varit höga under året på elbörsen, sa Sandberg, som också nämnde att Bertil Bjerstam varit arbetande ordförande i försäljningsbolaget. Det program som företaget använt för att debitera elkunderna orsakade mycket arbete och kostnader under 2001. Förmodligen ska programmet bytas mot en enklare modell. Beträffande fjärrvärmen, så ökade försäljningen från 37 till 46 GWh, beroende på att företaget fått nya kunder och att det gångna året var kallt. Produktionen har därför spetsats med mycket gasol och olja, vilket höjt bränslepriset betydligt. - För att råda bot på det höga bränslepriset och klara det ökade effektbehovet planerar vi en ny biobränsle- och avfallspanna, sa Åke Sandberg. Han nämnde att företaget sökt miljötillstånd hos länsstyrelsen, och därvid följt de regler som satts upp av länsstyrelsen, naturvårdsverket och EU. Beträffande den kritik som riktats mot det planerade verket, så menar Sandberg att det säkert ska lösa sig. - I Danmark gör dom snitsiga värmeverk. Då ska vi också kunna göra det, sa han. De gamla oljepannorna vid sjukhuset som används till reservkraft har tjänat ut. De ersätts med en ny oljepanna om 11 MW som byggs vid värmeverket. Österlens Kraft AB har också lämnat anbud på utbyggnad av fjärrvärme i Sjöbo tätort, genom samarbete med byggföretaget NCC. Något som gläder styrelsen är att antalet internetkunder ökat. Idag har företaget cirka 150 abonnemang. Antalet medlemmar har också ökat, från 792 medlemmar år 2000 till 803 i fjor. Åke Sandberg ser framtiden an med tillförsikt, och pekade på följande punkter: - Tradingverksamheten inom elhandel ökar. - Pannprojektet fortsätter som planerat. - Lavi-fastigheten, norr om fjärrvärmeverket, har köpts. - Företaget har köpt aktiemajoriteten i Österlen Bredband AB. - Det finns planer på en effektivare insamling av mätvärden. Avsikten är att kundernas elmätare ska läsas av fyra gånger per år, så att räkningarna blir rättvisande. Fotnot: Föreningens ordförande Ingalill Karlsson, Simrishamn, omvaldes, liksom vice ordföranden Kjell Olsson, Kivik.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.