Möjlig koalition mellan s+c+fp

Företrädare från de olika politiska partierna är i full gång med diskussioner och förhandlingar inom olika konstellationer om samverkan om makten i kommunen de närmsta fyra åren.
Simrishamn • Publicerad 20 september 2002

En intressant och alls icke osannolik variant är ett samarbete över blockgränsen mellan socialdemokraterna, centern och folkpartiet. Det skulle ge de nödvändiga 25 mandaten och samtidigt vara en "behändig" trepartigrupp. Om moderaterna ska bilda "regering" krävs en samverkan med minst fem partier för att nå majoritet. Utåt råder total tystnad och inget om förhandlingsläget yppas av de olika partiernas representanter. Under ytan är det dock allt annat än passivt, det snarare kokar av aktivitet i partiernas kärntrupper. Socialdemokraterna lär ha varit snabbast i starten men även moderaterna har gjort sina sonderingar. I dag ska den borgerliga koalition som nu styr kommunen sammanträffa. Med 24 mandat nås dock ingen majoritet utan hjälp "utifrån". Ett önskemål är att få tillbaka centern i "den borgerliga familjen" men med tanke på det goda samarbete c haft med socialdemokraterna de senaste åtta åren är det ett osäkert kort. "Centern och folkpartiet är socialdemokratiska partier i borgerlig förklädnad", kunde MUF-ordföranden Tove Lifvendahl höras säga i gårdagens nyhetssändningar. Kanske kan ett sådant utspel sippra ner i leden och påverka lokala partiföreträdare vid förhandlingsborden. Hur som helst talar det i vart fall inte emot ett blocköverskridande samarbete på kommunal nivå. -Jag vill inte föregripa förhandlingarna, det skulle kunna påverka skeendet i fel riktning, säger Jarl Kemnefeldt (fp) och hänvisar till partikamraten Ingemar Roosberg som förhandlar. Centerpartiets Carl-Göran Svensson är också förtegen. Nästa onsdag ska centerns styrelse fatta definitivt beslut om sitt vägval. -Det förs samtal över blocken, både till höger och vänster. En sak är helt klar, vi vill ha en stark majoritet för det krävs ett starkt styre för att kunna lösa de ekonomiska problemen. Oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (s) bekräftar att samtal förs på flera håll och att han väntar på besked från bland annat centern. En "trepartiregering" med s+c+fp är det starkaste man kan komma fram till med den mandatfördelning valet resulterade i. Det betyder inte att socialdemokraterna lagt ner tanken på att samarbeta med vänstern och miljöpartiet, men det kräver ytterligare fem mandat för majoritet. Så många har alltså centern att bjuda på. Det har också Österlenpartiet, men det är mindre sannolikt att före detta kommunens väl och socialdemokraterna finner varandra.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.